Orosz Duma: Krím =NDK

A Krím félsziget pontosan úgy került Oroszországhoz mint az egykori NDK az NSZK-hoz! Erről készül törvényjavaslatot elfogadni a moszkvai Duma miután Oroszországot éles bírálat érte az Európa Tanácsban a Krím annektálása miatt.

Miután az Egyesült Államok és a Szovjetunió megállapodott arról, hogy a keleti szocialista államok a nyugati világ részei lesznek, az NSZK annektálta az NDK-t, mely eredetileg szovjet megszállási zóna volt 1945 után. 1990-ben jött létre az új egységes demokratikus Németország, amelybe az NDK egyszerűen beolvadt. A négy részre osztott Berlin / amerikai, brit és francia övezet-ez volt Nyugat Berlin, és az orosz Kelet Berlin, mely az NDK fővárosa volt/ egyesült, és az egységes Németország fővárosa lett.
Nyikolaj Ivanov, a Duma kommunista képviselője úgy véli: pontosan ez történt a Krím félsziget esetében is. A Krím félsziget Oroszország része volt, ám Nyikita Szergejevics Hruscsov Ukrajnának adta 1954-ben, hogy így ünnepeljék meg az évfordulóját Ukrajna csatlakozásának Oroszországhoz. Most az ukrajnai válság kiéleződése során az orosz többségű Krím félsziget lakói népszavazáson döntöttek arról: ezentúl Oroszországhoz kívánnak tartozni. Putyin elnök örömmel üdvözölte ezt a döntést annál is inkább, mert az orosz flotta főhadiszállása a Fekete tengeren hagyományosan a Krímben, Szevasztopol városában van.
Az USA és az Európai unió nem fogadta el a Krím csatlakozását. Az ENSZ tagállamok többsége is elutasította. Az USA és az Európai Unió szankciókat alkalmaz Oroszország ellen a Krím annaexiója miatt. Az Európa Tanács felfüggesztette Oroszország tagságát miután Moszkva nem volt hajlandó revideálni álláspontját. Szergej Nariskin, a Duma elnöke támogatásáról biztosította a kommunista képviselő törvényjavaslatát, amely nem biztos, hogy elnyeri Putyin elnök jóváhagyását. Putyin 1990 előtt a KGB tisztje volt az NDK-ban, jól beszél németül és remek kapcsolatai vannak a német elittel. Schröder, az egykori német kancellár a Gazprom igazgató tanácsának elnöke! Merkel jelenlegi német kancellár az ukrajnai válság kellős közepén kedélyesen beszélgetett Brazíliában Putyin elnökkel a futball világbajnokság döntője alatt. Kína után Németország Oroszország legfontosabb gazdasági partnere. Nemrég Lavrov orosz külügyminiszter azzal vádolta az USA-t, hogy rá akarja kényszeríteni az Európai Uniót orosz kapcsolatainak a megszakítására. Így áll jelenleg a helyzet Moszkva és a nyugati nagyhatalmak között miközben a harcoknak egyre több az áldozata Ukrajnában. Ebben a helyzetben a Krím = NDK képlet aligha erősíti Oroszország és Németország kapcsolatát holott már a vaskancellár, Bismarck is hangsúlyozta: a két nagyhatalom sokkal inkább kiegészíti egymást, mert a hatalmas területű és rengeteg ásványi kinccsel rendelkező Oroszország nemigen lehet még a német tőke és szaktudás nélkül…

Fotó: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez