Robert Mugabe az Afrikai Unió új elnöke

A 90 éves zimbabwei elnök váltja Mohamed Ould Abdel Aziz mauritániai elnököt az Afrikai Unió élén.

Robert Mugabe az afrikai kontinens legidősebb elnöke, aki egyben az egyik legellentmondásosabb személyiség a nemzetközi porondon. A 90 éves elnök 1980 óta irányítja Zimbabwét és elnöksége alatt többször is nyugat-ellenes retorikát fogalmazott meg. Az etióp fővárosban tartott ceremónián Mugabe nem hazudtolta meg magát és kijelentette, hogy Afrika ásványkincseit meg kell menteni a nyugati gyarmatosító és imperialista országoktól, akiknek csak a céljuk, hogy kizsákmányolják a kontinenst.

A zimbabwei ellenzék (MDC) szerint Mugabe a lehető legrosszabb választás az Afrikai Unió élére, mivel a hazájában sikeresen felszámolta a demokráciát és reformjaival padlóra küldte az ország gazdaságát. Az MDC szerint Mugabe elnök nem rendelkezik politikai legitimációval ahhoz, hogy irányítása az Afrikai Unió. Nemzetközi elszigeteltsége pedig csak árthat a kontinensnek. A zimbabwei ellenzéki szerint Afrikának egy olyan elnökre van szüksége, aki a jó kormányzást és a demokráciát mozdítja elő a kontinensen.

Robert Mugabe megítélése Afrikában rendkívül szerteágazó. Számos afrikai országban nagyra becsülik és tisztelők őt, amiért ki mert állni a nyugati nagyhatalmak ellen és fegyverrel harcolt annak idején a gyarmatosítókkal szemben. Sokak szemében Mugabe ezért egy igazi hős, aki a nyugati érdekek helyett, mindig is afrikaiakat tartotta és tartja mind a mai napig szem előtt. Mások viszont diktátornak tartják, aki folyamatosan megsérti a szabadság jogokat és  makacsul ragaszkodik a hatalmához.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez