Robotlovat fabrikált a kínai nyugdíjas

Zörög, ingatag, de legalább nem kér enni – a kínai robotok legújabb példánya nem egy kutatóintézet falai közt, hanem egy garázsban készült.

Szu Taocseng (Su Daocheng) hatvanéves, de még jó erőben van, és láthatóan nincs híján leleménynek sem. Két hónapot dolgozott a robotlovon, amivel nagy feltűnést keltett a közép-kínai  Sijanban (Shiyan). A feltaláló állítja, hogy egy ókori nagy utód nyomában jár, aki a krónikák tanúsága szerint már másfél évezreddel ezelőtt megalkotta a robotlovat, amit nagy terhek szállítására használtak is a Három királyság korában.

A jószág kb másfél méter magas, és 270 kilót nyom. Az első két lába csak azért van, hogy fel ne boruljon, kerekeken gurul. A meghajtást a két hátsó láb adja, illetve egy azokat meghajtó egykori gokart-motor. Azokat viszont rendületlenül pakolgatja előre. A hagyományos, állati erővel hajtott lóhoz képest – Szu bácsi szerint – a robotló óriási előnye, hogy nem kell neki enni adni, csak benzint, azt is csak akkor, ha menni akar vele. Ő ugyan nem említi, de azért némi hátránya is van. Iszonyatosan zajos – nyihogás helyett zörög, csörög, zakatol – és koránt sem mozog olyan kecsesen, mint egy telivér paripa.

 

 

 

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez