Korrupciós pácban a kínai kémfőnök

Letartóztatták a kémelhárítás főnökét Pekingben. Ma Csien egy pekingi informatikai cég botrányába keveredett bele, és ezért vitte be a kommunista párt ellenőrző bizottságának korrupcióellenes különítménye.

Az állambiztonsági minisztérium munkatársa volt már több, mint harminc éve, és ő számított a második embernek a tárcánál. Államtitkári posztja mellett ő irányította a kémelhárítást is, ami igen jelentős poszt Kínában. Ilyen magas rangú állambiztonsági ember nem keveredett korrupciós ügybe, amióta lecsukták az állambiztonság egykori fejét, Csou Jung Kangot. Nála és a családjánál 90 milliárd jüanos vagyonra bukkantak a nyomozók. Ez 15 milliárd dollár körül van.

Ma Csien is családi vonalon csúszhatott el: rokonai hozták kapcsolatba a Founder informatikai céggel, amely az ingatlanpiacon is nagyhalnak számított. Ugyanitt volt részesedése egy másik, vizsgálat alatt álló mandarinnak is: Ling Csihua korábban félistennek számított a kínai vezetésben, mert ő volt a kommunista párt korábbi első emberének kabinetfőnöke. Ám most új első ember áll a Kínát kormányzó kommunista párt élén, aki kezdettől fogva kemény kampányt folytat a korrupció ellen. Ami persze lehetővé teszi számára, hogy megszabaduljon a vele kevéssé rokonszenvező mandarinoktól.

Hszi Csinping, Kína jelenlegi első embere maga irányítja az állambiztonságot is. Régebben ezt a tisztséget a legfelső vezetés egy másik tagja kapta: így lett Csou Jungkang az állambiztonság főnöke Hu Csintao vezetése idején. Most viszont az első ember ügyel arra, hogy ez a fontos terület közvetlenül az ő irányítása alatt álljon. Aki pedig nem nyeri el az első ember bizalmát, az könnyen úgy járhat, mint a kémelhárítás főnöke, akit korrupciós vádakkal letartóztattak Pekingben.

Kép: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez