Papírzacskóban tanulnak az ausztrálok

Megnyitották Sydneyben a világhírű építész, Frank Gehry által tervezett „barna papírzacskó” épületet.

A Sydney-i Műszaki Egyetem Chau Chak Wing Üzleti Iskola épületének ötlete 2009-ben fogant meg a sztárépítész agyában, amikor az intézet dékánjával pizzázott – derül ki a The Sydney Morning Herald mai tájékoztatásából. A körülbelül 180 millió ausztrál dollárból elkészült komplexum valójában egy olyan rugalmas szerkezet, amelynek csak néhány pontját rögzítették, lehetővé téve az időnkénti változtatásokat a használók igényei szerint.

A közel ötéves munka során mintegy 150 modellt készítettek fából és papírból Gehry kaliforniai irodájában. A 2012 novemberében indult építkezés legnagyobb kihívását az ablakok és a téglák jelentették, a 320.000 apró elemet egyenként, kézzel rakták egymásra.

A kész munkát elnézve persze akad már néhány dolog, amin változtatna az építész, de mindenképpen elégedett a végeredménnyel, és reméli, hogy az épület innovációra sarkalja majd a használóit.

Frank Ghery terveit a szokatlan anyagok és a technológiai újítás jellemzi. A tavaly Asztúria Hercege Díjjal, 1989-ben pedig Pritzker-díjjal kitüntetett építész olyan alkotásokat jegyez, mint például a prágai Táncoló ház, a Los Angeles-i Walt Disney Concert Hall, vagy a bilbaói Guggenheim Múzeum.

Kép: A Chau Chak Wing Üzleti Iskola (Wikipedia.Commons)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez