Megemelték a rendőrök terrorfenyegetettségi szintjét Ausztráliában

Az Ausztrál Szövetségi Rendőrség (AFP) közepesről magasra emelte a rendőrséget veszélyeztető terrorfenyegetettség szintjét az országban. Ez a második legmagasabb fokozat a négyszintű skálán. A besorolás szerint a magas szint jelentése az, hogy a jelenlegi körülmények között egy rendőrök ellen elkövetett terrortámadás esélye „valószínű”.

A hatóságok szerint a lépést a rendelkezésükre álló hírszerzési információ indokolta, és összhangban van az általános terrorfenyegetettségi szinttel, amit már szeptemberben magasra emeltek. Ekkor rendelték el, hogy a rendőrség vizsgálja meg alaposan a veszély esetén alkalmazott eljárásokat és gyakorlatokat. Az AFP szerint a biztonsági környezet egyre összetettebb, és komoly kihívás elé állítja a bűnüldöző szerveket.

A Sydney-ben, valamint Kanadában vagy Franciaországban történtek kijózanító erejűek voltak, és megmutatták, milyen kockázatokkal kell szembenézniük a rendfenntartó erőknek. A készültségi szint növelését közvetlenül nem előzte meg semmilyen konkrét terv, amiről a hírszerzés tudomást szerzett volna. Ausztráliában pedig továbbra is kevesen vannak, akik olyan külföldi terrorista csoporttal lehetnek kapcsolatban, mint az Iszlám Állam. A számuk viszont növekszik, és az elhatározásuk is egyre nagyobb lehet, hogy a rendőrség ellen próbáljanak meg egy támadást véghezvinni.

Konkrét merényletkísérletről tehát nem lehet tudni. A rendőröket általánosságban figyelmeztették, hogy legyenek éberek, és a személyes biztonságukra is figyeljenek oda. Queensland állam rendőrfőnöke emellett még hozzátette beosztottainak szóló üzenetében: a biztonság kedvéért érdemes lenne megfontolniuk, hogy fegyverüket szolgálat után is maguknál tartsák.

Fotó: Europress/Getty

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez