Az amerikaiak figyelték a francia terroristákat – a franciák nem

Párizs főügyésze vizsgálatot indított, hogy feltárják a Charlie Hebdo elleni terrorakció közel-keleti hátterét. Kiderült: Said Kouachit Jemenben képezték ki, és a CIA tudott erről, a francia hírszerzés viszont nem…

2011-ben járt Jemenben Said Kouachi, aki fivérével együtt hidegvérrel megölt 12 embert a Charlie Hebdo szerkesztőségében Párizsban. A fivérek állítólag Anvar Al Avlaki befolyása alatt álltak: az iszlamista ideológus annak idején a washingtoni terrorista lista első tíz szereplője között volt. Amerikai drónok végeztek vele Jemenben. Ebben az országban van az AQPA főhadiszállása. /Ez az Al Kaidának az a szervezete, amely az arab félszigeten működik. Miután Szaúd-Arábiában a hatóságok keményen lépnek fel ellenük, a főhadiszállásuk Jemenben van, ahol az állam gyenge az iszlamista milíciákkal szemben./ Az AQPA egyik vezére üdvözölte a párizsi terrorista akciót, melyet “a hitetlen és iszlámot gyalázó sajtó ellen” hajtottak végre Párizsban.
Ha a CIA ismerte Kouachit, akkor miért nem értesítette erről a francia hírszerzést? Ez a kínos kérdés felmerül hiszen elvben az USA és Franciaország együttműködik a terrorizmus ellenes harcban mind Afrikában mind a Közel-Keleten. Francois Hollande elnök elsőként támogatta Obama elképzelését egy nagykoalícióról az Iszlám állam ellen. Obama elnök amikor a párizsi merénylet után felkereste Franciaország washingtoni nagykövetségét, célzott arra, hogy fokozni kell az együttműködést a terrorizmus elleni háborúban. Franciaország annak idején ellenezte az Irak elleni katonai akciót mondván az eredmény káosz lesz Szaddám Huszein bukása után. A francia álláspont beigazolódott, és ennek valószínűleg nem mindenki örült a CIA főhadiszállásán. A párizsi merénylet sorozat után viszont mindenképp fokozni kell az együttműködést a nagyhatalmak hírszerző szolgálatai között, mert kiderült: a terrorizmus nem ismer határokat. Said Kouachi, az algériai származású francia terrorista Jemenben kapott kiképzést, hogy azután Párizsban gyilkoljon a Charlie Hebdo szerkesztőségében.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez