Amerikai drón végzett a Charlie Hebdo merénylet felelősével Jemenben

Nasszer al Anszi, az AQPA műveleti főnöke vállalta a felelősséget januárban a Charlie Hebdo elleni merényletért, melyet Párizsban követtek el a Kouachi fivérek. Az Al-Kaida Arab félszigeten működő szárnya videóban jelentette be, hogy meghalt a fanatikus terrorista szervezet egyik vezére, akit még Oszama bin Laden nevezett ki annak idején.

Január 7-én iszlamista fegyveresek vérfürdőt hajtottak végre a Charlie Hebdo szatirikus hetilap szerkesztőségében Párizsban. Egy héttel később Nasszer al Anszi, az AQPA műveleti főnöke videóüzenetben közölte: ő adta ki az utasítást a Kouachi testvéreknek az öngyilkos terrorakcióra. Az indoklás: a Charlie Hebdo karikatúrákat közölt Mohamed prófétáról. Nasszer al Anszi így vált világszerte ismertté. Addig csak a terrorelhárító szolgálatok tudtak róla, ők viszont nagyon is jól ismerték Nasszer al Anszit.

Ki volt ő? Hivatalos életrajza szerint 1975-ben született Jemenben, Taiz városában. 21 éves korában Boszniába ment, hogy ott harcoljon az iszlamista gárdában. Később Kasmír, majd Afganisztán következett. Itt találkozott Oszama bin Ladennel, aki felfigyelt a fiatal harcos kiváló szervező képességére. Megbízta őt azzal, hogy szervezze meg az Al-Kaida kiképző táborait szerte Afganisztánban. Miután az USA hadserege lerohanta Afganisztánt, Nasszer al Anszi visszatért Jemenbe, ahol lecsukták.

A börtönből megszökött, és 2011-ben lett az AQPA hadműveleti főnöke. Fejére a washingtoni igazságügyi minisztérium ötmillió dolláros vérdíjat tűzött ki. Most elérte a végzet, amikor autóját eltalálta egy amerikai drón Hadramaut tartományban, Jemenben. A kocsiban volt még a fia és hat dzsihádharcos is. Halála nagy csapás az AQPA-ra, amely eddig profitált a polgárháborúból Jemenben. Egyúttal az is kiderült: bár az Egyesült Államok kivonta katonáit Jemenből, de hírszerzők maradtak ott, és ők pontos információkat adtak arról: hol és mikor lehet kilőni az AQPA hadműveleti főnökét Jemenben.

Fotó: Europress AFP Images

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez