Ideiglenes elnöki tanácsot állítottak fel Jemenben

Talán véget vethet a politikai vákuumnak, hogy a nagyobb jemeni szervezeteknek és frakcióknak sikerült kiegyezniük a hatalmi átmenet kérdését illetően. Azonban ez még nem jelenti a zűrzavar végét, amit csak jobban tetőz, hogy a helyi al-Kaida ismét aktivizálta magát, miután az egyik vezetőjével végzett az Egyesült Államok.

Hetek óta káosz és nyugtalanság uralkodik az Arab-félsziget déli részén fekvő Jemenben. Mióta januárban megostromolták az elnöki rezidenciát, és január 22-én lemondatták a 2012-ben hatalomra került Abbed Rabbo Manszúr Hádi elnököt, egyszerűen nincs senki, aki vezetné az országot. A korábbi kormány tagjait és vezetőit házi őrizetben tartják a húszik, új kormányt pedig a jemeni parlamenti ülések többszöri elhalasztása miatt nem sikerült kinevezni.

A jemeni főváros, Szanaa elnöki palotájában felvett, televízióban sugárzott beszédben a  húszik egyik képviselője közölte, 151 tagú elnöki tanácsot hoznak létre, amely a következő két évben, az úgynevezett átmeneti időszak alatt kormányként működik majd. A testület öttagú elnöki tanácsot állít fel, amely “az ország ügyeit fogja intézni”.

A húszik képviselője azt is bejelentette, hogy a “forradalmi bizottságot” az 551 tagú új parlament felállításával bízzák meg. A bizottság a felkelőcsoport hírszerzéssel és biztonsággal foglalkozó ága, és Mohamed Ali al-Húszi vezeti, aki rokonságban áll Abdel-Malek al-Húszival, a síita csoport vezérével. “Ez egy új korszak, amely biztonságos partokra hajózza Jement” – mondta az elnöki palotát januárban elfoglalt húszik illetékese.

Szerte Jemenben nagy a nyugtalanság. Több városban került sor húszi-ellenes tüntetésekre azzal a szlogennel, hogy ” addig lázadunk, amíg meg nem buktatjuk a puccsot”. Csütörtökön húszi fegyveresek hatoltak be az Akbár al-Jum független szanaái napilap szerkesztőségébe, ahol túszul ejtették a lap több munkatársát. Ádenben is voltak összecsapások: négy rendőr vesztette életét a dél-jemeni szakadárokkal vívott harcban.

Február 5-én kilenc jemeni szervezet és csoport – köztük a kormányt megbuktató síita húszik és a dél-jemeni Herák nevű szakadár mozgalom – tárgyalt egymással, hogy megoldást találjanak a helyzetre. Megegyeztek abban, hogy  öttagú elnöki tanácsot hoznak létre Szanaaban, amelyet a volt dél-jemeni elnök, Ali Nászir Mohammed vezet. Ő  1990 előtt volt Dél-Jemen államfője, 1994-ig pedig az alelnöke. Az ideiglenes elnök egy évig lesz hatalmon, és segíteni fogja a hatalmi átmenetet az országban. De ugyanakkor arról egyelőre nem tudni semmit, hogy mi lesz, ha lejár majd az egy év. Dzsamál Benomar ENSZ-képviselő szerdán kijelentette, hogy kizárólag békés párbeszéd és tárgyalások útján létrejött megoldást tud elfogadni, és tárgyalt az orosz, iráni, amerikai és szaúdi nagykövettel is.

Közben az Egyesült Államok sem függesztette fel a dróntámadásokat az arab országban, mint ahogy azt Washington január 25-én már bejelentette. Csütörtökön a jemeni al-Kaida elismerte, hogy január 31-én egy pilóta nélküli gép támadásában életét vesztette a terrorszervezet egyik vezető tagja, Harith al-Nadhari, aki többször is megfenyegette Franciaországot a Charlie Hebdo-i mészárlás után. Három másik militáns is meghalt, amikor az őket szállító gépkocsi felrobbant. A  terrorista szervezet azzal is megvádolta az Egyesült Államokat, hogy együttműködik a síita húszikkal, és közösen “rabszolgasorba akarják dönteni a szunnitákat a régióban”.

A kép forrása: Europress/AFP

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez