Az al-Kaida főnöke rendelte el a párizsi mészárlást

Erről tett közzé videót szerdán az AQPA, mely az al-Kaidának az arab félszigeten működő szervezete. “Hősöket képeztünk ki és a hősök cselekedtek Párizsban”- közölte az AQPA főnöke, aki a “nagy párizsi csataként” aposztrofálta a merényleteket.

Nasszer bin Ali Al Anszi a videóüzenetben közli: maga Ajman al-Zavahiri adta ki az utasítást a párizsi akcióra a Charlie Hebdo szerkesztősége ellen. Zavahiri azt követően lett az al-Kaida főnöke, hogy amerikai kommandósok végeztek Oszama bin Ladennel Pakisztánban 2011-ben.

Korábban a merényletet végrehajtó Kouachi testvérek, illetve a harmadik terrorista, Koulibaly az Iszlám Államra hivatkoztak a terrorakció irányítójaként. Al-Bagdadi, aki magát Kalifának nevezi, korábban az al-Kaida iraki szárnyának a vezére volt. Még a főnök helyetteseként ő tartotta a kapcsolatot Oszama bin Ladennel és Ajman al- Zavahirivel, akik Pakisztánban éltek. Amikor az amerikai drónok kilőtték az al-Kaida iraki főnökét, akkor al-Bagdadi lépett a helyére, aki tavaly júniusban kikiáltotta a Kalifátust Szíria és Irak egyes részein. A viszony megromlott az al- Kaida vezérkarával. Bagdadi magát Kalifának, vagyis minden muzulmán szellemi vezérének tekinti, de ezt Zavahiri nem ismeri el.

Az AQPA főnöke viszont Zavahirire hivatkozik, mint a parancs kiadójára. A Charlie Hebdo ellen a múlt szerdán követtek el merényletet: 12 embert ölt meg a terrorista testvérpár, akiket korábban Jemenben képeztek ki. Itt van az AQPA főhadiszállása is. Jemenben az állam lényegében megszűnt: az egymással viaskodó szunnita és síita milíciák tartják kézben a hatalmat. Az amerikaiak hajókról kilőtt drónokkal igyekeznek likvidálni az AQPA vezetőit. Így halt meg az az Amerikában született imám is, aki a gyilkos testvérpár mentora volt Jemenben.

Fotó: Europress Getty Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez