Gyász, döbbenet, tiltakozás – Charlie Hebdo

A Charlie Hebdo című szatirikus hetilap 10 munkatársát mészárolta le a francia fővárosban három fegyveres, aki „Allah akbar” kiáltások közepette lövöldözött. A támadásért egyelőre egyetlen szervezet sem vállalta a felelősséget. Újságíró kollégáinkra emlékezünk, ahogyan azt ezrek és ezrek tették Európa és a világ több városában.

A Charlie Hebdo szerkesztősége minden héten, szerdán délelőtt tartja heti nagy értekezletét. Ekkor beszélik meg a következő szám tartalmát. Most is összegyűltek az újságírók és a lap sajátos karakterét adó, kiemelkedő képességű rajzolók, karikaturisták is. Két rendőr is ott téblábolt, mert a szerkesztőség több tagját is megfenyegették már szélsőséges iszlamisták. A Charile Hebdo ugyanis maró gúnnyal kezelt minden szélsőséget, így az iszlamisták ideológiáját is. 11 óra tájban három fegyveres férfi rontott a Párizs szívében lépő szerkesztőségi épületbe. Mindenkit célpontnak tekintettek és Allahot éltetve lövöldöztek. 12-en haltak meg, az újság 10 munkatársa és a védelmüket biztosító két rendőr, akiknek arra sem volt idejük, hogy viszonozzák a tüzet. Nyolcan sebesültek meg, közülük négyen kritikus állapotban vannak. A vérengzés után a merénylők elmenekültek, a rendőrség óriási erőkkel keresi őket.

Francois Hollande elnök „elképesztően brutális rémtettnek” minősítette vérengzést. A halálos áldozatok mindegyike francia sajtólegenda. A legismertebb a nyolcvan éves Georges Wolinsky, aki több nemzedék számára is „a karikaturista” volt. A halálos áldozatok között van a lapigazgató Stephane Charbonnier és az ugyancsak kiemelkedő karikaturista, a hatvan éves Jean Cabut is. Bernard Marais tekintélyes gazdasági újságíró is a merénylet áldozata lett, az ő jegyzeteit és kommentárjait rendszeresen hallhatták a francia közszolgálati rádió fő adójának a France Internek a hallgatói is. A Charile Hebdo most standon lévő számában is van egy kemény karikatúra, amely épp egy brutális párizsi iszlamista merénylet lehetőségére utal. Lehet, hogy ez a rajz volt a kiváltó ok, de valószínűbb, hogy az elkövetők már régen készültek a támadásra, hiszen a végrehajtás módja, azt jelzi, nagyon jól tudták, mikor és hogy kell lecsapniuk. Persze az is elgondolkodtató, hogy egy sok merényletet átélt európai nagyváros rendőrsége csak ilyen „könnyűsúlyú” védelmet biztosított egy olyan szerkesztőségnek, amelyet már korábban is többször megfenyegettek szélsősége iszlamista szervezetek. (Fotó:AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez