Dzsihád szimpatizáns támadt a Radio Shalom épületét őrző katonákra Nizzában

Két katonát megkéselt a harmincas éveiben járó férfi, mire el tudták fogni a dél-francia városban. Franciaországban 10 500 katona vigyáz a zsidó iskolákra és vallási intézményekre a Charlie Hebdo elleni merénylet óta.

“Ha kell, akkor a hadsereg védi meg a zsidó intézményeket Franciaországban”- mondta Francois Hollande elnök amikor találkozott a franciaországi zsidó szervezetek vezetőjével röviddel azután, hogy két dzsihádharcos merényletet követett el a Charlie Hebdo szerkesztősége ellen Párizsban. Három francia katona őrizte azt az épületet Nizzában, melyben egy zsidó szervezet működik a Radio Shalom mellett. Két férfi jelent meg, egyikük késsel támadta meg a katonákat.

Mindkét férfit letartóztatták. A támadót már jól ismerte a párizsi rendőrség, nemrég ugyanis Törökországba utazott, de nem váltott jegyet visszafelé. Ez a dzsihadista harcosok szokása, ők ugyanis Törökországon keresztül mennek Szíriába, vagy Irakba, hogy aztán ott csatlakozzanak a Kalifátus katonáihoz. A francia terrorelhárító szolgálat értesítette a török hatóságokat, akik el is fogták a francia állampolgárt. Hazaküldték Franciaországba, ahol felírták a “gyanús elemek” listájára, de nem indítottak eljárást ellene, hiszen amit tett, önmagában nem bűncselekmény.

Most viszont mindenképp bíróság elé kerül, hiszen szolgálatot végző katonákat támadott meg, és ezt a törvény súlyosan bünteti. A belügyminiszter közölte az eset kapcsán, hogy továbbra is fenntartják a zsidó intézmények védelmét. Egyúttal hangsúlyozta: “Franciaország képes megvédeni zsidó polgárait.”

A terrorelhárító szolgálat rendszeresen razziázik iszlamista körökben, és szinte minden nap előállítanak egy-két dzsihád-szimpatizáns fiatalt. Franciaországban körülbelül ötmillió muzulmán él, közülük 1-2% szimpatizál a dzsiháddal. Közülük is csak igen kevesen vállalkoznak arra, hogy aktívan is részt vegyenek a “szent háborúban”. A francia börtönökben tanfolyamokat szerveznek, hogy a bebörtönzött dzsihádharcosokat lebeszéljék arról, hogy folytassák harcukat a nyugati civilizáció ellen.

(Fotó:GettyImages)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez