Nigerben betiltották a Charlie Hebdo legújabb számát

A nigeri kormány hatalmas felháborodással fogadta a francia szatirikus magazin legújabb számát, a címlapján Mohamed prófétával.

A francia magazin betiltásáról szóló rendeletet élő televíziós és rádióadásban jelentette be a nigeri kormány szóvivője. Marou Amadou elmondta, hogy Mahamado Issoufou elnök személyesen adott utasítást a kormánynak a francia magazin terjesztésének leállítására, miután abban ismét gúnyt űztek Mohamed profétából. A Charlie Hebdo legújabb számának címlapján ugyanis egy hatalmas, Mohamedet ábrázoló karikatúra jelent meg, amit a nigeri kormány „sértőnek, provokatívnak, és nem utolsósorban elfogadhatatlannak” tart, és amely szerinte súlyosan sérti a próféta személyét és az iszlám vallást.

Mahamodo Issoufou elnök és kormánya egyébként első között ítélték el a francia szatirikus magazin szerkesztőségében elkövetett kegyetlen mészárlást. A nigeri elnök pedig személyesen is részt vett azon a párizsi meneten, amit Francois Hollande francia elnök hívott össze. A nigeri elnök szerepvállalását azonban több muszlim szervezet is hevesen kritizálta. A nigeri kormány ugyanakkor jelezte, hogy Issoufou elnök határozottan elítéli a radikális iszlámizmust és a terrort, az ország továbbra is elkötelezett a nemzetközi terrorizmus elleni küzdelem mellett. Niger északi részén ugyanis több radikális iszlamista szervezet működik, amelyek az al-Kaida észak-afrikai szárnyához tartoznak, sőt néhány csoport nemrég az Iszlám Állammal is szövetkezett.

Niger és Franciaország között szoros katonai szövetség van érvényben, és Párizs komoly katonai támogatást is nyújt a nigeri hadseregnek a terroristák ellen. Azt viszont nem szabad elfelejteni, hogy Niger rendelkezik a világ egyik legnagyobb uránkészletével. Az országban található lelőhelyek és bányák túlnyomó részét azonban a francia Areva nukleáris energetikai vállalat üzemelteti. A nyugat-afrikai országban állomásozó francia katonák pedig elsősorban azért vannak ott, hogy védelmezzék a francia stratégiai érdekeket, és megóvják az ország északi részén működő bányákat a radikális iszlamisták támadásaitól. A francia erők gyakorlatilag a jelenlétükkel biztosítják a bányák folyamatos működését.

Fotó: Gettyimages

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez