Hatalmas felháborodást váltott ki a Charlie Hebdo Afrikában

Kicsapta a biztosítékot több afrikai országban a Charlie Hadbo címlapján megjelent legújabb, Mohamed prófétát ábrázoló karikatúra. Nigerben halálos kimenetelű zavargások robbantak ki. Algéria, Szenegál, Mali és Mauritánia fővárosában pedig békés tüntetéssel tiltakoztak a francia szatirikus lap legújabb száma ellen.

Niger második legnagyobb városában Zinderben több százan vonultak az utcára, hogy tiltakozzanak a francia lap legújabb, Mohamed prófétát ábrázoló karikatúrája ellen. A feldühödött tömeg keresztény templomokat és boltokat gyújtott fel Molotov- koktélokkal, majd lerohanta a francia kulturális intézet és a kormányzópárt helyi irodáját is. Több rendőr otthonát pedig feldúlták és kifosztották. Szemtanúk azt mondták, hogy főként fiatalok vettek részt a tiltakozó megmozduláson, akik helyi Hausa nyelven azt üvöltötték, hogy „A Charlie Hebdo maga a Sátán és halál a Charlie támogatóira”. A  kivezényelt rendőrök először könnygáz-gránátokkal próbáltak véget vetni a tüntetésnek, de nem jártak sikerrel, majd többször is összecsaptak a feldühödött fiatalokkal.

A nigeri belügyminiszter négy halálos áldozatról számolt be, aki között egy rendőr is volt, akit agyontaposott a tömeg. A hatóságok jelezték, hogy két tüntetővel a rendőrök végeztek, miután megtámadták az egyik rendőrőrs épületét. A tüntetést követően legalább 45 sérültet kellett kórházba szállítani. A nigeri kormány jelezte, hogy a tüntetés spontán szerveződött és nem voltak felkészülve arra, hogy ilyen súlyos zavargásokba fog átcsapni. A belügyminiszter emellett biztosította az országban élő keresztény közösségeket, hogy mindent megtesznek a védelmük érdekében és elővigyázatosságból betiltották az előre beharangozott hasonló tiltakozó megmozdulásokat. A nigeri kormány egyébként betiltotta a Charlie Hebdo legújabb számának terjesztését az országban. A francia lap címlapján megjelent Mohamed próféta karikatúrát pedig „sértőnek, erkölcstelennek és elfogadhatatlannak” minősítette a kormány.

Algéria fővárosában is tüntetésekkel tiltakoztak a francia lap legújabb száma ellen. A tüntetés többé-kevésbe békés volt, de a vége felé a tüntetők kövekkel dobálták meg a rendőröket és petárdákat is közéjük hajítottak. Az algériai hatóságok azt mondták, hogy több rendőr is megsebesült, de halálos áldozatok nem voltak. Mauritániában is heves indulatokat váltott ki a címlapon megjelent Mohamed karikatúra. A tüntetők hatalmas transzparensekkel vonultak fel, amelyeken az ált, hogy a „WC-be a Charlie Hedbóval”. Szenegálban és Maliban is tiltakoztak az emberek a fővárosban, de rendbontásokra nem került sor. Macky Sall szenegáli elnök, aki korábban elítélte a párizsi merényletet, jelezte, hogy „az ilyen provokációknak az égadta egy világon semmi értelmük sincsen”.

Fotó: Gettyimages

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez