45 keresztény templomot gyújtottak fel a Charlie Hebdo miatt Nigerben

A nigeri kormány háromnapos nemzeti gyászt rendelt el, miután a többnapos zavargásokban legalább 10 ember életét veszítette.

A túlnyomórészt muszlimok lakta nyugat-afrikai országban a zavargásokat a Charlie Hebdo francia magazin címlapján megjelent Mohamed-karikatúra váltotta ki, de a tiltakozási hullám később kormányellenes megmozdulásokba csapott át. A feldühödött tüntetők országszerte 45 keresztény templomot és iskolát gyújtottak fel. Emellett több, keresztények által üzemeltetett boltot és alkoholt árusító helyet rohantak le és borítottak lángokba. A kormány azt közölte, hogy több mint 170 ember sérült meg, és legalább 10-en haltak meg a zavargásokban. A halálos áldozatok közül öten az égő templomokban veszítették életüket.

A nigeri kormány elítélte az erőszakos cselekményeket. Az országban élő keresztényeket és külföldieket pedig biztosította arról, hogy mindent megtesznek a védelmükért. A belügyminiszter jelezte, hogy a tüntetők közül sokan a radikális iszlamista Boko Haram terrorszervezet zászlójával vonultak fel, ami komoly aggodalmakra ad okot. A tüntetők emellett országszerte francia zászlókat is égettek tiltakozásuk jeléül. A kabinet, hogy megfékezze a rendbontásokat, betiltotta a tiltakozó megmozdulások szervezését, de hiába. A korlátozó intézkedések miatt a tüntetők később a kormány ellen fordultak, és azzal vádolták meg, hogy szándékosan akadályozza a szabad véleménynyilvánítást.

Egyesek szerint az országos felháborodást az váltotta ki, hogy Mahamadou Issofou elnök részt vett azon a békemeneten Franciaországban, amit Francois Hollande elnök hívott össze, miután dzsihadisták kivégezték a Charlie Hebdo több szerkesztőjét, és összesen 12 embert gyilkoltak meg, amikor rajtaütöttek a magazin székházán. A nyugat-afrikai országban sokan azt sem nézik jó szemmel, hogy a nigeri elnök jó kapcsolatokat ápol a volt gyarmattartó országgal, és elkötelezett támogatója a nemzetközi terrorizmus elleni háborúnak.

A nigeri kormány viszont úgy véli, hogy a zavargások hátterében valójában radikális iszlamista szervezetek állnak, amelyek szándékosan „hergelték” fel az embereket, hogy a kormány ellen forduljanak. Szerinte a radikálisok csak ürügyként használták fel a Charlie Hebdo legújabb számában megjelent Mohamed-karikatúrát, hogy az utcára csalogassák az embereket. A belügyminisztérium jelezte, hogy vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogy a nigériai Boko Haram terrorszervezetnek volt-e köze a rendbontásokhoz. A terrorszervezet zászlója ugyanis több tüntetésen is felbukkant.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez