Hogyan győzhető le a Boko Haram?

Afrikában 13 ottani állam, valamint az USA és az Európai Unió képviselői próbálnak megoldást találni arra a problémára: hogyan lehetne megállítani a Boko Haramot, mely mind jobban fenyegeti az egész régiót a Csád tó körül ?

Két bizottság ülésezik Niameyben: az egyikben a 13 állam külügyminiszterei egyeztetik az elképzeléseiket az iszlamista terror elleni harcról, a másikban pedig a vezérkari főnökök hangolják össze az elképzeléseiket a Boko Haram növekvő fenyegetésének az elhárítására. Az iszlamista terrorszervezet az elmúlt napokban további városokat foglalt el Nigéria északi részén, és akciókat hajtott végre Kamerun területén is. Csád elnöke támogatást ígért azoknak az államoknak, melyeket a Boko Haram fenyeget. Csád igen aktív volt akkor is, amikor Maliban a francia csapatok irányításával kiszorították az iszlamista milíciákat az ország északi részéről.

A Boko Haram valamiféle Kalifátust akar létrehozni Nigéria északi részén, illetve a határos területeken, ahol a lakosság nagy többsége muzulmán. A más vallásúakat elüldözik vagy megölik. A Boko Haram rendszeresen hajt végre merényleteket keresztény templomok és iskolák ellen. Az iszlamista szervezet célja az, hogy bevezesse Mohamed próféta szigorú törvényét, a saríát azokon a területeken, melyeket elfoglalt.

Nigéria hadserege szemmel láthatóan képtelen megbirkózni a problémával. Erre mutatott rá a vendéglátó állam külügyminisztere. Mohamed Bazoum szerint mindenekelőtt Nigériának magának kellene határozottabban és eredményesebben fellépnie az iszlamista terror ellen. Nigéria ugyanis Afrika legnépesebb országa, a GDP-je a legnagyobb a fekete kontinensen, vagyis a lehetőségei sokkal nagyobbak, mint a kisebb és szegényebb szomszéd országoknak.

Csakhogy az olaj ára csökken, és ez Nigéria bevételeinek a fő forrása. A hatalmas területű és népességű ország vallásilag és törzsileg rendkívül megosztott. Így a Boko Haram szinte azonnal értesül a hadsereg terveiről, mert az emberei ott vannak minden fegyveres testületben Nigériában. Az USA és az EU támogat mindenféle fellépést a Boko Haram ellen, de a lehetőségek korlátozottak, hiszen a nemzetközi terrorizmusnak nem Nyugat-Afrika a fő frontja. Félő ezért, hogy a 13 afrikai állam anti- Boko Haram konferenciája csak egy lesz a sok közül, és eszközök hiányában nem hoz hatékony döntéseket az iszlamista terrorizmus megfékezésére Afrika nyugati részén, a Csád tó környékén.

(Fotó:AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez