“Váltságdíjért szabadultam”- mondta a francia-magyar túsz

Az emberrablók pénzt akarnak. Ezért szerintem én is pénzért lettem szabad!- nyilatkozta Serge Lazarevic, aki több mint három év után szabadult ki az iszlamisták fogságából.

Serge Lazarevic tagadta, hogy a titkosszolgálat munkatársa lett volna, és csapdába esett Maliban 2011 decemberében. Társát lenyakazták az iszlamista harcosok, mert így akarták megbüntetni Franciaországot, amiért 2013-ban kiverte a dzsihád híveit Maliból. Serge Lazarevic azt nyilatkozta, hogy a társával egy cementgyár helyét keresték amikor elkapták őket. Azt elismerte, hogy korábban biztonsági őrként dolgozott Franciaországban, de azt nem, hogy köze lett volna a titkosszolgálathoz. Pedig ezt állította az őket fogvatartó AQIM /Az Al Kaida észak-afrikai szárnya/, és ezt írta a francia sajtó is.
Serge Lazarevic magyar származású szerb katona volt a délszláv háború idején. Akkor vette fel szerb nevét amikor összekötő tiszt lett a szerb hadsereg és a francia békefenntartó csapatok között. Korábban Lazarevic kommandós kiképzést kapott a szerb hadseregben. A háború után Franciaországba ment, és gyanúsan gyorsan megkapta a francia állampolgárságot. Többször járt Afrikában. Szerinte földmérő volt, de semmilyen ilyen végzettsége nem volt! Most nemcsak váltságdíjat fizettek érte, de négy embert szabadon engedtek Maliban cserébe a francia túsz kiszabadulásáért. Ezt maga Mali igazságügyi minisztere jelentette be. Megkérdezték erről Lazarevic-et is, de ő csak annyit mondott: bele se kíván gondolni ebbe! Egyébként azokat a tuareg dzsihád harcosokat engedték el, akik elkapták a két franciát Maliban. A tuaregek lehet, hogy csak pénzt akartak, de ezt az AQIM fizette ki nekik. Az Al Kaida észak-afrikai szárnya tőlük megvette a foglyot és most eladta Franciaországnak.
Párizsban azért tagadják ezt, mert hivatalosan Franciaország nem fizet váltságdíjat a túszokért. Ebben állapodott meg a Amerikával és Nagy Britanniával Franciaország. A gyakorlatban viszont mégis fizetnek: így szabadulhatott ki az utolsó francia túsz a magyar származású Serge Lazarevic a dzsihád harcosok fogságából miután több mint három éven át raboskodott valahol a Szahel övezetben.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez