Az Emírségek és Marokkó is beszüntette a légicsapásokat

Miközben Jordánia elkötelezte magát az ISIS elleni keményebb fellépésre, addig vannak olyan arab országok, amelyek minden jel szerint ki is léptek a koalícióból. Most derült ki, hogy az Egyesült Arab Emírségek légiereje már a jordán pilóta elfogása után, vagyis még decemberben befejezte a bombázásokat, és nem sokkal később Marokkó is követte Abu Dhabi példáját.

Az Egyesült Arab Emírségek kivonult a koalícióból, és befejezte az Iszlám Állam elleni bombázásokat. „Megerősíthetem, hogy az emírségi légierő nem hajt végre légicsapásokat az ISIS ellen azóta, hogy lelőtték a jordán pilóta repülőgépét” – nyilatkozta egy amerikai kormányzati forrás az AFP-nek. Ugyanakkor hozzátette még, hogy Abu Dhabi továbbra is „értékes partnere és társa lesz az ISIS ellen irányuló koalíciónak”, mivel hírszerzési anyagokkal, logisztikával és légtere átengedésével változatlanul támogatja a koalíció erőfeszítéseit. Az emírségi kormány a kijelentést nem cáfolta, de nem is erősítette meg.

Ugyanakkor a légi hadjárat felfüggesztését valószínűsíti, hogy február 6-án Marokkó az Emírségek kilépésével magyarázta, hogy ő is beszüntette az ISIS elleni katonai akciókat. Az észak-afrikai monarchia hat F-16-os típusú harci repülőgéppel csatlakozott az Iszlám Állam ellen irányuló koalícióhoz, és mintegy húsz bevetést hajtott végre. Rabat a kezdetektől fogva azt hangoztatta, hogy a marokkói katonaság célja a “testvéri ország” támogatása, vagyis a kiállás az Egyesült Arab Emírségek mellett. Mivel Abu Dhabi leállította a támadásokat, a marokkói vezetés is hasonlóképpen cselekedett. A marokkói külügyminiszter, Szalaheddin Mezuar azzal magyarázta a bombázások befejezését, hogy ” a marokkói erők az emírségek parancsnoksága alatt állnak, és teljesíteniük kell az utasításaikat”. 

A New York Times cikke szerint a döntéshez hozzájárulhatott az is, hogy az elmúlt hetekben egyre több vita alakult ki az amerikai és az emírségi vezetés között. Ezen a héten, nem sokkal a jordán pilóta kivégzése után, az emírségi külügyminiszter számon kérte Barbara Leaf-től, az újonnan kinevezett amerikai nagykövettől, hogy miért nem volt képes az amerikai hadsereg kimenteni Kaszaszbeh hadnagyot. Abu Dhabi leginkább azt kifogásolta, hogy az amerikai haditengerészet több tucat, kutatásra és kimentésre alkalmas V-22 Osprey repülőgépet állomásoztat az Emírségek területén, de ezek közül egy sem kapott felszállási parancsot.

A kép forrása: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez