Lendületben a kormányhadsereg Líbiában

Támadásba lendültek a líbiai kormányerők Bengáziban, hogy visszafoglalják a város stratégiai fontosságú mélytengeri kikötőjét az iszlamista milicistáktól.

A harcok nagyrészt a város központjában dúltak és jelenleg is tartanak. A kormányerőknek sikerült ellenőrzésük alá vonni a kikötőhöz vezető főútvonalat és átvették az ellenőrzést több állami hivatal épülete felett. Az összecsapásokban legalább hét katona meghalt és több mint 25-en megsérültek – mondta Faraj al-Barassi parancsnok a Reutersnek. A kormányerők jelenleg a kikötő felé vették az irányt, amely az Anszar al-Saria radikális iszlamista milícia ellenőrzése alatt áll.

A líbiai kormányerők már tavaly október óta próbálják felszámolni az iszlamista ellenállást Bengáziban. A katonáknak azóta sikerült elfoglalniuk a város repülőterét és több tucat olyan bázist, illetve körzetet, amit az iszlamista milícia fegyveresei még nyáron foglaltak el. Egyedül a mélytengeri kikötő maradt az iszlamisták ellenőrzése alatt, amely a keleti országrész kulcsfontosságú logisztikai bázisa. A külföldről importált élelmiszer-szállítmányok jelentős része ugyanis ide szokott befutni, és innét indul útnak Líbia különböző pontjaiba. A kikötő azonban az iszlamisták miatt blokád alatt van, ezért nem üzemel.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez