Különös macskát mentettek török aktivisták

Szinte az utolsó pillanatban léptek közbe török aktivisták és tudósok, hogy megmentsék a világ egyik legritkább és legérdekesebb macskafajtáját: a török vanokat.

A világszerte ismert török van macska számára még 1992-ben hoztak létre egy „kutatóközpontot” Törökországban, ahol akkoriban még csupán 30 darab példányt tartottak ott megfigyelés céljából. Azonban évekkel később ez vált a macskafajta utolsó „óvóhelyévé”, mivel 2006-ban felkerült a veszélyeztetett állatfajok listájára, ráadásul már a teljes kihalás fenyegette a kis-ázsiai országban.

A török van macska egy ősi, Anatóliában élő macskafajta, mely a törökországi Van-tó környékéről származik. Mivel eredetileg a természetben élő, szabad állatok voltak, ezek a példányok szívósak, erősek, ráadásul a többi fajtával ellentétben jól bírják a vizet. Fehér, gyakran hibátlanul egyenletes és egyszínű szőrük van, de ennél sokkal érdekesebb a szemük: az egyik borostyán a másik pedig világoskék színű.

A Yuzuncu Yil Egyetem által létrehozott Van Macska Kutató Központban jelenleg 144 macska él. Ebből 45 még kiscica, amiknél még 3-4 év telik mire teljesen éretté válnak. Rendkívül szigorú biztonsági intézkedéseket vezetettek be az intézményben: mindegyik macska chipet visel, személyi kártyájuk van, minden nap alaposan megvizsgálják őket, hogy mennyire egészségesek. Egy nap nyolc gondozó ápolja és ügyel a macskákra, mindig tisztítják az almot, kicserélik az ételeket, fertőtlenítik a játékaikat.

Hiába születik egy nőstény macskának öt kiscicája, abból csak az egyik rendelkezik azokkal a jegyekkel, ami különlegessé a török vanokat: a szemük és szőrük színe. A többieket odaadjuk macskabarátoknak, viszont a fajtisztákat mindenáron megtartjuk” – nyilatkozta az al-Monitornak Abdullah Kaja, az intézmény vezetője, aki szerint „még az utolsó pillanatban léptek közbe, hogy megmentsék a fajt”. „Ötven évvel korábban még megszokott volt, hogy az utcákon török vanokba lehetett botlani, az elhagyatott házakban több száz példány élt együtt. Amikor 17 évvel ezelőtt visszatértem ide döbbenten tapasztaltam, hogy üresek az utak. Ekkor döntöttem el, hogy itt az ideje cselekedni.”

A kép forrása: Europress/Getty Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez