Tony Abbott marad az ausztrál miniszterelnök – egyelőre

Bizalmatlansági indítványt nyújtottak be kormánypárti képviselőtársai Tony Abbott miniszterelnök ellen. A lépés már egy ideje érett, miután Abbott több olyan lépést is tett, amellyel saját pártján belül is sokak ellenszenvét kivívta, és egyre inkább megkérdőjelezték vezetési stílusát.

A szavazáson alsó- és felsőházi törvényalkotók is szavazhattak a Liberális Pártból (Ausztrália legerősebb jobboldali pártja). A vezetőváltást 61-en ellenezték, 39-en pedig mellette szavaztak, 2 képviselő nem adott le érvényes voksot. Abbott elmozdításához 52 támogatóra lett volna szükség.

Abbott az eredmény ismeretében elmondta, hogy az emberek bizalmát jó kormányzással lehet visszaszerezni. Ehhez pedig mindenkinek javítania kell az eddigi munkáján, beleértve saját magát is. Viszont magabiztosan tekint a jövőbe, és a teljes kabinetje mellett kiáll (ahogy ők is kiálltak mellette a szavazásnál). A mindent eldöntő pártülést, és az azt követő titkos szavazást „halálközeli élményként” írta le.

A kormányfő azt ígérte, hogy mostantól nyitottabb lesz a konzultációra és az együttműködésre az ország vezetésében. Változtatásra mindenképpen szüksége lesz, hiszen hiába élte túl a szavazást, a párton belül igen nagy szakadás látszik. Közben a jobboldaliak népszerűsége egyre zuhan az ellenzéki Munkáspárttal szemben, és ha ez a trend nem fordul meg, többen is elveszíthetik a türelmüket Abbott eddigi támogatói közül.

(Fotó: Europress/Getty Images)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez