Magányosan a Grand Canyonban

Amerika nemzeti parkjai több millió turistát vonzanak évente. Így aztán nem is meglepő, hogy nehéz úgy ellátogatni a legkedveltebb nevezetességekhez, hogy ne látnánk más milliónyi turistát is magunk körül. Nehéz, de nem lehetetlen.

A Grand Canyonhoz mindenki el szeretne menni, hiszen tényleg lenyűgöző, elképesztő természeti látványosság. De ugye ez azt is jelenti, hogy a legnépszerűbb kilátóhelyek egész évben zsúfoltak, nem csak a nyári csúcsidőszakban. Mark Wunner , a nemzeti park információs központjának vezetője azonban tudja azokat a trükköket, amelyekkel elkerülhetjük a tömeget. Íme a javaslatok:

- Aki teheti ne a Déli, hanem az északi Parthoz menjen. Igaz, az ötórányi útra van a délitől, de gyakorlatilag egyedül lehetünk. Igaz, itt a nemzeti park csak május közepétől október közepéig biztosít bármiféle szolgáltatást.
- Ha ennyit nem akarunk autózni, akkor a déli helyett válasszuk a keleti kaput. Ez csak egy 35 kilométeres kitérő, de sokkal kevesebben vannak itt, mint a déli kapunál.
- Minél messzebb megyünk, annál kevesebben vannak – pedig a nemzeti park buszai visznek körbe a különböző útvonalak közt. Ha a Hermit Trailt választjuk, alig 12 kilométerre a főcsapástól, már akár egyedül is sétálgathatunk a Grand Canyon szélén.
- És persze minél korábban megyünk, annál jobb. A közvetlen napfelkelte után nem csak fények csodásak, emberből is kevesebb van.
Yosemite Nemzeti Park.
Csodás hegyeivel, gyönyörű vízeséseivel, a Yosemite valóban az amerikai nemzeti parkok egyik legszebbike – tudja ezt az az évi 3,5 millió látogató is, aki ide eljön. Ez persze óriási szám, így itt sem lehet igazán egyedül az ember. Már ha nem figyel oda. mert Scott Gedman vadőr, a park alkalmazottja, tudja, hogyan kerülhetjük el a tömegeket. Íme a javaslatai:
- Kaliforniában a tél sem éppen kellemetlen, mégis alig vannak, akik ilyenkor jönnek. Az augusztusi 800 ezer látogatónak éppen az egy nyolcada érkezik csak januárban. A többség hétvégén. Aki teheti ,kerülje a nyarat! Egy szép napos téli szerda reggel szinte egyedül lehetünk…
- Ha mégis nyáron jönnénk, akkor tegyük inkább délután. Három fele már a legtöbb látogató ifeléigyekszik, így gyakorlatilag végig forgalommal szemben jöhetünk, és parkolót is egyszerűbb kapni. Viszont éppen elég sokáig lesz világos ahhoz, hogy még tudjunk nézelődni.
- A park hatalmas – de az emberek túlnyomó többsége csak igen kis részét, az alig másfél kilométer széles és 12 kilométer hosszú Völgyet látogatja. A maradék 95%-a a parknak gyakorlatilag üres.
- A Völgyben is vannak olyan útvonalak, amelyeken kevesebben járnak. Ilyen az emelkedő Mirror Lake mögött a Snow Creekig, vagy a Yosemite Valley Loop Trail.
Mamut-barlang
A világ leghosszabb cseppkőbarlang-rendszere van Kentuckyban – jó 600 kilométeréből 16 látogatható. Hatalmas méretei ellenére egy nyári hétvégén igencsak össze tudnak benne zsúfolódni az emberek. Amikor a nagyteremben 120-an állnak egyszerre, az bizony elveszi a hely varázsát. Az ötleteket itt Vickie Carson, a nemzeti park sajtósa adja:
- A csoportok általában délelőtt 10 és délután 2 között érkeznek. Ezek előtt és után kisebb a tömeg. érdemes bejelentkezni az első, 8 50-es turnusra.
- Bár Kentucky nem éppen Kalifornia, így a tél sem feltétlenül barátságos, ez a barlangra nem igaz – odabenn mindig 12 C fok van. Így pocsék esős, hideg időben kimondottan felüdülést nyújt egy barlangtúra. (A turisták ennek ellenére a nyári melegben jönnek.)
- Aki pedig jobban szereti a kalandort, mint a tömeget, annak érdemes befizetni egy sisakos-overallos-lámpás kalandtúrára a barlang vadabb részeibe. Igaz hosszabb, és kalandosabb, mint a jól kiépített szakaszokon sétálni, de egyszerre csak 14 ember vehet részt rajta.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez