Elhunyt a legendás kosáredző

Hosszan tartó betegség után, életének 84. évében elhunyt Dean Smith, az Észak-Karolinai Egyetem korábbi trénere. Sikeres karrierje során számos későbbi NBA-játékos megfordult csapatában, köztük minden idők legjobbja, Michael Jordan.

Dean Smith teljesítményével beírta magát az egyetemi kosárlabdázás históriás könyvébe. Edzői nagyságával és mentori kvalitásaival a pályán kívül is nagy hatással volt tanítványaira. Az Észak-Karolina Tar Heels kosárlabda csapatát 1961 és 1997 között, 36 szezonon keresztül vezette. Az együttest jelenleg irányító Roy Williams is az ő keze alatt dolgozott annak idején. Az ő elmondása szerint „Smith a tökéletes egyetemi kosáredző mintaképe volt.”

A legendás trénerrel az Észak-Karolina két bajnoki címet szerzett (1982, 1993), 1983-ban iktatták be a Kosárlabda Hírességek Csarnokába, 1986 óta pedig az ő nevét viseli a Tar Heels arénája. A győzelemnél mindig fontosabbnak tartotta, hogy a játékosainak olyat tanítson, ami hasznukra lesz az élet más területein is, és segítsen nekik jobb emberré válni. Minden idők négy legjobb egyetemi kosárlabda edzőjeként tartják számon, de sokak szerint Smith öröksége négyük közül is kiemelkedőnek számít. Legnagyobb riválisa, Mike Krzyzewski szerint személyében „egy olyan embert vesztettünk el, akit lehetetlen pótolni. Tanításait soha nem fogja elfelejteni, aki valaha a keze alatt dolgozott. Tisztességre, becsületességre és céltudatosságra nevelte tanítványait, ami számára nem volt nehéz, mert ő maga is nagyszerű ember volt.”

Dean Smith egyetemi csapatából olyan NBA-sztárok nőttek ki, mint Billy Cunningham, James Worthy, Vince Carter vagy a világ valaha volt egyik legjobb kosárlabdázója: Michael Jordan. Jordan szavai jól érzékeltetik mit jelentett játékosainak edzőjük: „A szüleimen kívül senki nem volt rám akkora hatással, mint Smith edző. Több is volt számomra, mint egy edző: ő volt a mentorom, a tanárom, a második apám. Mindig ott volt, amikor szükségem volt rá. A kosárlabdán keresztül nem csak a játékra, de a valódi életre is megtanított.”

(Fotó: Europress/Getty Images)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez