Gyémántkereskedők a HSBC bankban avagy off shore az egész világ

Több mint 180 milliárd dolláros visszaéléssel gyanúsítják a Hongkong-Sanghaj bankot. A világ egyik legnagyobb pénzintézetének svájci fiókjában mosták tisztára pénzüket a gyémánt kereskedők a világ minden tájáról.

A Rosy Blue indiai gyémántkereskedő cég főnöke márciusban áll a bírái elé Belgiumban. Ott ahol a király 2006-ban bárói rangra emelte Dilip Mehtát. Az indiai báró Antwerpenben, a gyémántkereskedők Mekkájában tartotta fenn cégét amíg össze nem veszett az off-shore üzleten a Hongkong-Sanghaj Bankkal. Akkor a dühös báró Antwerpenből átköltözött Dubajba. De adócsalás miatt Belgiumban kell felelnie tetteiért. Sőt egy vizsgálóbíró azt is kilátásba helyezte, vádat emelhetnek a Hongkong-Sanghaj Bank ellen is miután az segített az adócsalásban az off-shore üzletek révén.

Nem az indiai származású belga báró volt az egyetlen gyémántkereskedő, aki igénybe vette a HSBC szolgáltatásait Svájcban a Genfi-tó partján. A Steinmetz fivérek a világ legismertebb gyémánt kereskedői, kapcsolatban álltak és állnak a Kabila családdal a Kongói DK-ban és Dos Santos elnök családjával Angolában. Ezenkívül Beny Steinmetzet azzal vádolják Guineában, hogy a világ legnagyobb vasércbányájának privatizációja során több mint kétes szerepet játszott. Az érintett a körülmények szerencsétlen egybeeséséről beszél.

A Kabila család, mely már két elnököt is adott a Kongói DK-nak a gyémántkereskedelemből alapozta meg vagyonát és befolyását. Ebben a Steinmetz család kiterjedt összeköttetései igen nagy hasznukra voltak hiszen a gyémánt kitermelése és eladása teljesen illegálisan folyt évtizedeken keresztül a Kongói DK keleti részén. Most aztán a hálás Kabila elnök egyre-másra adja a kedvező bányászati jogokat a Steinmetz családnak. Akik a HSBC révén gyümölcsöztették vagyonukat, mely után adót sehol sem fizettek. De Svájcban csak az adócsalás bűncselekmény, az adó elkerülése nem.

A másik jeles afrikai kapcsolat a Dos Santos családhoz fűződik Angolában. A köztársasági elnök, aki a függetlenség kikiáltása óta áll az ország élén, Afrika egyik leggazdagabb embere. Lánya Afrika leggazdagabb üzletasszonya. Első neje sem piskóta: az orosz Tatjana Regan Kurkova nyakig benne volt a gyémánt bizniszben. Számláján 4,5 millió dollár volt a kérdéses időben. Honnan? Miből? Rejtély. A titokzatos orosz nő, aki időközben elvált elnök férjétől, jelenleg Monacóban él és senkinek sem nyilatkozik. A gyémánt maffiához egy Lev Leviev nevű orosz polgártárs révén kapcsolódott. Majd a Steinmetz fivérekhez, és aztán a Hongkong-Sanghaj bankhoz.

A bank vezetői most kínos magyarázkodásra kényszerülnek. Éppúgy mint a brit miniszterelnök. A HSBC ugyanis jelentős részben brit tulajdon és Londonban van bejegyezve. Ami még kínosabb: a bank egyik vezére egy időben Nagy Britannia kereskedelmi minisztere volt. Vajon senki sem tudott semmit a 180 milliárd eurós adócsalás sorozatról, melyet off shore cégeken keresztül hajtottak végre? Ezt nehéz elképzelni ugyanis a napvilágra jutott dokumentumok szerint épp a főnökök ösztönözték embereiket, hogy adjanak minél több “adótanácsot” ügyfeleiknek és menekítsék a különböző adóhivatalok elől off shore paradicsomokba a kényes üzletekben megszerzett pénzeket.

(Fotó:GettyImages)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez