Egyiptom 24 francia vadászbombázót vesz

Szíszi elnök már rábólintott a több mint 5 milliárd euró értékű fegyvervásárlásra, amely a Rafale vadászbombázókon kívül még légvédelmi rakétákat jelent, plusz egy fregattot az egyiptomi flotta megerősítésére.

Líbia válságos helyzete miatt vált ilyen sürgőssé az egyiptomi fegyvervásárlás. Ezt hangsúlyozta Szíszi egyiptomi elnök, amikor november végén Párizsban járt, igen népes katonai küldöttség élén. Tizenöt magas rangú tiszt volt a kíséretében. Tegyük hozzá, hogy korábban Szíszi is tábornok volt, aki előbb a katonai hírszerzést irányította, majd pedig az egész hadsereg parancsnoka volt. Egyiptom államfőjének kiváló személyes kapcsolata van Jean-Yves Le Drian francia védelmi miniszterrel. A párizsi látogatás során Egyiptom elnöke – a protokoll szabályait megsértve – magánszállásán fogadta a francia hadügyminisztert. Akkor állapodtak meg a fegyverszállításról is, de a pénzügyi problémák máig húzódtak.

Egyiptomnak az USA a legnagyobb fegyverszállítója. Ez jelentős részben azzal is magyarázható, hogy az Egyesült Államok évente több mint egymilliárd dollárral támogatja Egyiptom hadseregének fejlesztését. A líbiai válság azonban közel hozta egymáshoz Franciaországot és Egyiptomot. Kadhafi halála után káosz alakult ki Líbiában, és ez egész Észak-Afrikát fenyegeti, mert a terrorista szervezetek kiképzőtáborokat állítottak fel az ország déli részén.
Franciaországban nagy sikernek tartják a Rafale vadászbombázók eladását Egyiptomnak, mert eddig nemigen sikerült vevőt találni a méregdrága gépekre. Katar rendelt 36-ot és India 126-ot, de mindkét üzletet hátráltatja az, hogy a korrupció árnyéka megjelent a hatalmas fegyverüzlet körül. Párizsi értesülés szerint a nagy egyiptomi fegyverüzletet hamarosan hivatalosan is bejelentik Kairóban.

Fotó: Europress Getty Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez