Így növelné a fiatal házasok számát a török kormány

„Ne késleltessétek a házasságotokat. Addig döntsetek, amíg tanultok az egyetemen, vagy munkát kerestek. Ne legyetek válogatósak, különben nem értek el semmit az életben” – jelentette ki Recep Tayyip Erdogan tavaly egy ifjúsági rendezvényen, amikor még miniszterelnök volt. Amióta ő az államfő, az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) továbbra is fontosnak tartja „népesség és házasságpolitikájának” a folytatását.

Január elején Ahmed Davutoglu török miniszterelnök egy ankarai sajtótájékoztatón jelentette be az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) legújabb jóléti programját, amely leginkább arról szól, hogy mit tesz a kormány a gyermekszám növelése érdekében: négy hónappal hosszabbítják meg az anyasági szabadságot, miközben lehetővé teszik a török nők számára, hogy részmunkaidőben dolgozzanak egészen addig, amíg a gyerekük el nem éri az ötéves kort.

Ankara most bővítette a programot, de elsősorban nem a gyerekszám növelésére, hanem a házasságkötések  számának emelésére koncentrált. A pénzügyminisztérium 4000-5000 dollárt ajánlott fel azoknak a pároknak, akik rögvest az egyetemi éveik után házasodnak össze. Az oktatásügyi minisztérium pedig közölte, hogy eltörlik azoknak a diákoknak a hitelét, akik az egyetemi éveik alatt házasságot kötnek. Ezenfelül azoknak, akik már eleve férjként vagy feleségként vágnak neki az egyetemi életnek, nem kell fizetniük a kollégiumért. A török statisztikai hivatal szerint jelenleg 3000 egyetemi diák házas, és folyamodott ezekért a kedvezményekért.

A kép forrása: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez