Kényes témákról ne beszélj az okostévé előtt!

Erre figyelmezteti vásárlóit a Samsung. A dél-koreai cég felhívja a figyelmet: az okostelevízió állandó kapcsolatban van az internettel, ezért egy házastársi veszekedést le lehet hallgatni az új Samsung televíziókkal.

A Nagy Testvér figyel – jósolta Orwell 1984 című regényében, és a Samsung okostelevízió pontosan ezt teszi. Hogyan és miért? Úgy, hogy a Samsung méregdrága okostelevíziója hangirányítással működik. Miután az internetes kapcsolat állandó, ezért mások is hozzáférhetnek a bizalmas információkhoz. Legyenek azok személyesek, vagy éppen üzleti titkok. Ezért tanácsolja azt a vásárlóinak a dél-koreai cég: kapcsolják ki a hangirányítási funkciót, ha nem akarják, hogy lehallgassák őket. A Samsung azért vállalkozott erre a kínos bejelentésre, mert sok vevője panaszkodott arról, hogy olyan információk jutnak ki a házból, melyeket nem a nyilvánosságnak szánt. A Samsung szánta bánta bűneit, és a hagyományos kézi irányítást javasolta ügyfeleinek.

Dél-Koreában nem ez az első probléma az okostelevíziókkal. A fejlesztések élvonalában lévő országban az LG már egy kínos botrány kapcsán került be a sajtóba. Kiderült: az LG okostelevíziók automatikusan rögzítik az ügyfelek tévézési és internetezési szokásait, majd pedig az LG ezeket eladja azoknak a cégeknek, melyek hajlandóak ezért fizetni. A botrány hatására az LG közölte: leállítja ezt a szolgáltatást, mellyel automatikusan rögzítette a polgárok tévézési és internetezési szokásait, és ezekből az információkból jó pénzt csinált. Mi szükség van ezek után kémekre, ha az okostelevízióm mindent elmond rólam? – kérdezték Dél-Koreában, mely a digitális technika elterjedtségében évekkel előzi meg az európai államok többségét.

Fotó: Europress Getty Images

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez