Kiegyezhet a váddal a terrorizmus-per koronatanúja Bolíviában

Kiegyezhet a váddal Ignacio Villa Vargas, alias „Az Öreg”, a bolíviai terrorizmus-per koronatanúja, aki a gyorsított eljárás lefolytatását kérvényezte a bíróságtól, és egyúttal bűnösnek is vallotta magát az ellene felhozott vádakban. Az egyezséggel Vargas elérheti, hogy 25 éves börtönbüntetését 8 évre csökkentsék. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy „Az Öreget” szabadlábra helyezhetik, mivel ezidáig több mint nyolc évet töltött előzetesben.

Villa Vargas ügyvédje, Roger Martínez sajnálatosnak nevezte azt a tényt, hogy személyesen nem volt lehetősége megbizonyosodnia „Az Öreg” és a bíróság által kötött egyezség részleteiről. Mint mondta, a vádalku nyomán feltárt információk fényt deríthetnek az ügy ezidáig ismeretlen részleteire is, elsősorban arra, hogy kik helyezték el 2009 áprilisában a Julio Terrazas püspök és Saúl Avalos autonómiaminiszter lakásánál felrobbant pokolgépeket.

„Amennyiben a bíróság elfogadja Vargas kérelmét, védencem szabadon távozhat” – erősítette meg Martínez az ANF hírügynökségnek adott interjújában. A terrorizmus-per koronatanújának kérelmét a mai napon tárgyalja a bíróság Sixto Fernández bíró elnöklése mellett a Santa Cruz-i igazságügyi palotában.

Martínez arra is felhívta a sajtó figyelmét, hogy kezdetben Vargas 25 éves börtönbüntetésnek nézett elébe, mivel nem volt hajlandó bűnösnek vallani magát a terrorizmus-perben ellene felhozott vádpontokban.

Vargas a feltételezések szerint a bolíviai-magyar származású Eduardo Rózsa Flores vezette csoport tagjaként a Santa Cruz-i oligarchia szolgálatában a helyi szeparatista mozgalom fegyveres szárnyához tartozott. „Az Öreg” – aki immár öt évet töltött börtönben – vallomása szerint valóban jelen volt a két pokolgép elhelyezésekor, azonban a műveletben Rózsa Flores mellett kormánytisztviselők és rendőrök is részt vettek.

A Hotel Las Americasban megszállt Rózsa Flores csoporton még 2009. április 16-án ütött rajta a bolíviai rendőrség egyik különleges alakulata. A tűzharcban a rendőrök megölték Flores-t, Magyarosi Árpádot és az ír Michael Dwyert, míg a bolíviai-horvát származású Mario Tadic-ot és a szintén magyar állampolgár Tóásó Elődöt terrorizmus vádjával letartóztatták.

Fotó: Europress/AFP

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez