Philadelphiában lesz a demokraták elnökjelölő gyűlése

A Demokrata Nemzeti Bizottság (DNC) bejelentette, hogy Pennsylvania legnagyobb városában rendezik jelölőgyűlésüket a 2016-os elnökválasztásra. A pontos dátumot is nyilvánosságra hozták: 2016. július 25-én lesz hivatalos, ki indul a demokraták színében Barack Obama megüresedő helyéért.

A Bizottság jelenlegi elnöke, Debbie Wasserman Schultz szerint „Philadelphiánál nem is választhattak volna jobb helyszínt az esemény megtartására. A város történelmi öröksége az egész országban nagy megbecsülésnek örvend.” A két másik esélyes New York és Columbus volt a konvenció megrendezésére.

Jelenleg Hillary Clintont tartják a párt legnagyobb esélyesének, ha úgy dönt, hogy indul a jelöltségért. A volt first lady New York államban volt kormányzó, de Pennsylvaniához is szorosan kötődik. Az édesapja innen származik, és gyerekkorában ő is sok nyarat töltött itt, így bizonyára nem bánja, hogy Philadelphiára esett a válsztás.

Az ohiói Columbus szintén esélyes volt, de a republikánusok is ebben az államban tartják jelölőgyűlésüket egy héttel korábban. Természetesen ennek is külön pikantériája lett volna, de a demokraták inkább nem vállalták be a dolgot. Pedig Ohio az elnökválasztás szempontjából kulcsfontosságú, és igazi billegő állam. 1992 óta senki nem tudott úgy nyerni, hogy nem hozta Ohiót.

A mostani döntésnél viszont nem játszott szerepet, hogy az adott államban mennyire várható szoros verseny 2016-ban (Pennsylvania biztos demokrata bázisnak számít). Pedig még 2008-ban is többek között emiatt tartották Coloradóban a gyűlést. Most fontosabb szempont volt a kiváló infrastruktúra, a kedvező biztonsági adottságok és nem utolsó sorban a pénzügyi támogatók elérhetősége.

A nagygyűlést a város jégkorong- és kosárlabdacsapatának is otthont adó Wells Fargo Centerben rendezik majd. A megszervezése körülbelül 84 millió dollárba fog kerülni.

(Fotó: Wikimedia Commons)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez