Venezuela: elcsúszhat a benzináron a Maduro kormány

Nem lehet, hogy egy szem cukorka többe kerüljön, mint egy liter benzin – ezzel a mindenki számára érthető megállapítással indokolta Rudolfo Marco venezuelai gazdasági és pénzügyminiszter, hogy hamarosan fontos bejelentés várható.

A venezuelai üzemanyag árának az emelése az ország jelenlegi vezetésének eddigi legnagyobb kihívása: választóiknak többsége aligha rendelkezik megfelelő közgazdasági ismeretekhez ahhoz, hogy belássa, a jelenlegi üzemanyagárak nem tarthatóak.

A venezuelai költségvetés 12.500 millió dollárral támogatja évente a benzinárat: egy normál személyautó tankját – 55 literest – kevesebb mint egy dollárért meg lehet tölteni, miközben  a benzinkútnál egy háromdecis palacknyi ivóvíz többe kerül, mint a teljes tanknyi üzemanyag. A pénzügyminiszter szerint a kormány megpróbál igazságos árakat bevezetni és a befolyt összeggel feléleszteni a venezuelai gazdaságot.

Venezuelában utoljára 1989-ben emelték a benzin árát Carlos Andrés Pérez elnök idején: az akkori áremelés vezetett a  Caracazo néven ismert felkeléshez és az államfő eltávolításához. Hugo Chávez kormánya  nem mert a benzinárhoz nyúlni és a mostani bejelentés is komoly kockázat a jelenlegi Maduro-kormnyzat számára. Benzinár témában tavaly augusztusban szólalt meg utoljára Nicolas Maduro, aki azt javasolta az országnak, hogy kezdjenek nyilvános vitát az árakról.

foto: getty

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez