Olaj a tűzre? Elítélték a jordániai Muszlim Testvériség politikai vezetőjét

Másfél évnyi börtönre ítélték a jordániai Muszlim Testvériség politikai vezetőjét egy Facebook-bejegyzés miatt. Az ítélet azonban könnyen tüntetések és tiltakozó megmozdulások sorozatát válthatja ki az arab országban, mert a Muszlim Testvériség szerint Ammán nekifogott a szervezet betiltásának és felszámolásának.

Február 15-én egy ammáni bíróság másfél évnyi börtönre ítélte Zaki Bani Irseidet, akit még tavaly novemberben tartóztattak le a hatóságok. A jordán Muszlim Testvériség politikai szárnyának vezetője azért került rács mögé, mert a Facebookra olyan üzeneteket és kiírásokat posztolt, amelyekben az Egyesült Arab Emírségeket szidta és bírálta.

A vád szerint Irsheid “ártott az emírségi-jordán kapcsolatoknak” és „gyűlöletbeszédében” az emírségiek elleni támadásra buzdította követőit. Az ügy előzménye, hogy Abu Dhabi tavaly novemberben listát tett közzé, amelyen 83 nemzetközi iszlamista csoportot nyilvánított terrorszervezetté, köztük a jordániai Muszlim Testvériséget.. Az 57 éves Irseid, aki annak idején alkotmányellenesnek nevezte a decemberben kezdődött pert, nem fűzött megjegyzést az ítélethez, de ügyvédje, Száleh al-Armúti közölte, hogy fellebbezni fognak.

Ugyanakkor a szakértőket és elemzőket megosztja az ítélet,  Irseid letartóztatása ugyanis “nem a legjobb időpontban történt”. Tavaly november 28-án egész Ammán városát ellepték a tüntetők és tiltakoztak a Muszlim Testvériség vezetőjének letartóztatása miatt. Az iszlamista prédikátorok, a Muszlim Testvériség, de néhány szunnita törzs felhívására is százak utaztak a fővárosba, és a pénteki ima nem csak a kormány, hanem egyenesen Abdullah király elleni tüntetésbe csapott át. Azóta hasonló jellegű megmozdulásokra nem került sor, de korántsem csillapodtak le a kedélyek és a szervezet,valamint a hozzá hű törzsek állandóan kritizálják a kormányt.

A szervezet és a konzervatívok szerint Jordániában is olyan folyamatok vették kezdetüket, -mint Egyiptomban és az Öbölben-, amelyek célja a helyi Muszlim Testvériség betiltása. December 3-án Abdullah Enszúr jordániai miniszterelnök a jordániai Muszlim Testvériség politikai/fegyveres szárnyának tartott Iszlám Akció Frontja három prominens vezetőjével találkozott, és megegyezett velük, de a mostani ítélet miatt ismét kiújulhatnak a tüntetések az országban. Ráadásul a jordánia Muszlim Testvériség egyértelműen a kormányt és II Abdullah királyt okolja Moaz Kaszaszbeh pilóta haláláért. Szerintük Ammánnak ki kell lépnie az Egyesült Államok vezette koalícióból, amely légicsapásokat hajt végre az Irak és Szíria egy részét megszállva tartó Iszlám Állam erőire.

Azonban nem ez az egyetlen feszültségforrás a kormány és a Muszlim Testvériség között. A szervezet helytelenítette, hogy Ammán nem állt a palesztinok mellé, hanem inkább közvetített Izrael és a Fatah között al-Aksza mecset körüli tavalyi összecsapások idején. A szervezet képes volt bojkottálni néhány törvénytervezet elfogadását a parlamentben, ráadásul kizárta a saját mérsékeltjeit is, akik megpróbáltak közvetíteni a kormány és a Testvériség között.

„Ez a konfliktus a Muszlim Testvériség és Ammán között már húsz éve fennáll, ezért önmagában nem újdonság. Ugyanakkor az Iszlám Állam teljesen új helyzetet teremtett, és most óvatosan kell a királynak lavíroznia, mert egy rossz lépés könnyen a monarchia bukásához vezethet “ – nyilatkozta az al-Monitornak Abu Rumman közel-keleti szakértő. Az interjúban figyelmeztette a kormányt, hogy Bani Irsheid elítélése „olaj lehet a tűzre”, és nem kis válságot hozna magával, mert ebben az ügyben tökéletes egyetértés van az ország összes iszlamista szervezete és politikai pártja között: mindegyik támogatásáról biztosította az iszlamista vezetőt.

A kép forrása: Europress/ AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez