Alakul a drónok használatának szabályozása

A Szövetségi Légügyi Hatóság (FAA) kidolgozott egy tervezetet a magánhasználatban lévő drónok szabályozására. Az új előírásokat el kell fogadtatni az illetékesekkel, ezért 1-2 évig még biztosan nem lépnek életbe. Viszont a pilóta nélküli repülőszerkezetek használatára vonatkozó előírások terén így is régen várt előrelépés történt.

A tervezet szerint a drón kezeléséhez külön engedély kell majd, amit 17 éves kor felett adnának ki. Ennek megszerzéséhez csak egy elméleti teszten kell átesni, gyakorlati vizsga nem tartozik a követelményekhez. Az engedélyeket a Közlekedésbiztonsági Hivatal adja majd ki, amit kétévente kell megújítani. Pilóta képesítésre és orvosi vizsgálatra nem lesz szükség a jogosítvány megszerzéséhez.

Az új szabályok a 25 kilogrammnál könnyebb drónokra lennének érvényesek. Használatuk csak napközben lesz megengedett, maximum 150 méteres magasságban. A legnagyobb megengedett sebességet 160 km/h-ban állapították meg. Emberek felett viszont tilos lesz reptetni a szerkezeteket. Ezt a kikötést a legkisebb drónok (1-2 kilogramm) esetében elképzelhető, hogy nem fogják alkalmazni. A gépeket az FAA-nál kell majd regisztrálni.

Fontos szabály, hogy a drónnak mindig az azt irányító személy látószögében kell lennie. Ez az a kikötés, ami ellehetetlenítené, hogy csomagküldő vállalatok is használni tudják az eszközt kereskedelemi célra. Az Amazonnak már egy ideje vannak erre vonatkozó tervei, ezért a javaslat nem nyerte el a cég tetszését. Ennek ellenére bíznak benne, hogy még módosulni fog a tervezet. Amennyiben az Egyesült Államokban mégsem lesz alkalmuk bevezetni az új szállítási módszert, akkor alighanem más országokban fogják tesztelni a „Prime Air” névre keresztelt projektet.

Az FAA a tervezett szabályozás ismertetésekor hangsúlyozta, hogy a legfontosabb szempont a biztonság volt az előírások kidolgozásakor, de ügyeltek arra is, hogy az iparág rohamos fejlődését ne akadályozzák feleslegesen.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez