Iráni hallgatókat tiltottak el egyes kurzusoktól egy egyetemen

A University of Massachusetts Amherst a továbbiakban nem engedélyezi, hogy iráni diákjai mérnöki vagy természettudományos tanulmányokat folytassanak az egyetemen. Az intézmény egy 2012-es törvénnyel indokolja döntését.

A massachusettsi egyetem vezetői közleményükben azt írják, hogy nem szívesen folyamodnak ilyen eszközökhöz, de be kell tartaniuk a törvényt. Az általuk hivatkozott jogszabályt 2012-ben fogadta el a Kongresszus, és az valóban az Iránnal kapcsolatos veszélyekre vonatkozik. Azonban nem tartalmaz olyasmit, amit az egyetem állít.

A törvény azt mondja ki, hogy tilos olyan irániaknak vízumot adni, akik csak azért akarnak az Egyesült Államokban egyetemre járni, hogy ezután hazájukban az energiaiparban, az atomiparban vagy ehhez kapcsolódó területeken helyezkedjenek el. A Boston Globe újságírójának a külügyminisztérium is megerősítette, hogy ez nem tiltja meg az iráni állampolgároknak bizonyos tárgyak felvételét az Egyesült Államok egyetemein. A vízumokat egyenként bírálják el. Ha ezt valaki megkapja, onnantól kezdve nem lehet neki megmondani, mit tanuljon, akár iráni, akár nem. A jogszabály betartatása tehát nem tartozik az egyetemek hatáskörébe.

Amherstben viszont ezt másképp látják. Az ő értelmezésük szerint, ha nem lépnek az ügyben, akkor polgári vagy büntetőjogi eljárással kellene szembenézniük. Emellett azt állítják, hogy hasonló szabályok már más egyetemeken is léteznek, bár erre példát nem tudtak hozni.

A hírek szerint a külügyminisztérium hamarosan felkeresi majd az egyetem képviselőit. Addig az aktuális szabály értelmében a kérdéses tárgyakat nem vehetik fel az iráni tanulók.

 

UPDATE:

A University of Massachusetts Amherst a külügyminisztériummal való konzultáció és a hivatkozott törvény tisztázása után visszavonta az iráni diákok tanulmányait korlátozó rendelkezését.

(Fotó: Wikimedia Commons)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez