Pakisztán örök gondja az energiahiány

A gazdaság rég meglévő szerkezeti és irányítási hibáinak következménye a rendszeres áramszünet és a benzinhiány.

Pakisztánban gyakran van áramkimaradás és időnként „kiszáradnak” benzinkutak. Rövidtávon persze plusz árammal vagy plusz olaj és gázbehozatallal orvosolhatók a gondok. A pakisztáni energiaügyi miniszter például most bejelentette, hogy egy hosszabb távú gázszerződésről tárgyalnak Katarral. A miniszter részleteket nem árult el, csupán annyit mondott, márciusra megszülethet a megállapodás. A Wall Street Journal szerint évi másfél milliárd dollár értékben vásárolna cseppfolyósított gázt Pakisztán az Öböl menti emírségtől.

Pakisztánnak egyébként jelentős gázkészletei vannak, de a kitermelés növelését a technológia elmaradottsága és a tőkehiány gátolja. Külföldi cégek pedig nem szívesen jönnek a bizonytalan biztonsági helyzetű országba. Az utóbbi hetekben „kiszáradtak” a benzinkutak. Ennek az volt az oka, hogy a bankok és a behozatalt kézben tartó állami olajcég pénzügyi vitába keveredett. Hiába zuhant a felére a világpiacon az olajár, Pakisztán nem tudott olajat venni. Szinte az egész ország közlekedése leállt két hétre. Aztán ugyancsak nem rég, egy teljes hétvégére sötétbe borultak a nagyvárosok – áramkimaradás miatt. A kiváltó ok egy robbantásos merénylet volt, de ahhoz, hogy ebből országos áramszünet legyen a vezetékrendszer katasztrofális állapota is kellett.

A technikai gondokat gazdaságpolitikaiak tetézik. A kormány maximálta az áram árát – szociális megfontolásokból. De még a mesterségesen alacsony ár is milliók számára megfizethetetlen, nem is fizetnek érte. Egyelőre nincs jele olyan gazdaságpolitikai fordulatnak, amely e „22 –es csapdája” helyzetből kiutat sejtetne. Maradt a külső források keresése: szó van egy afganisztáni vízi erőmű építéséről. A gát a Kunar folyón létesülne, a pakisztáni határ mellett és a projektbe Pakisztán is beszállna, a fő beruházó, Kína mellett. Cserébe Pakisztán áramot tudna importálni. Régóta folynak a tárgyalások Iránnal is egy nagy gázvezeték építéséről, de egyelőre nem garantálható a biztonság a pakisztáni szakaszon és jelenleg Iránnak is súlyos anyagi gondjai vannak az alacsony olajár miatt.

(Fotó:GettyImages)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez