Béremelés Amerika legnagyobb munkaadójánál – 10 dollár lesz a minimálbér a Wal-martnál

15 dolláros minimális órabért kértek a szakszervezetek, az igazgatóság úgy döntött: áprilisban 9 dollár lesz a minimális órabér, egy év múlva pedig 10 dollár az USA legnagyobb kiskereskedelmi cégénél, a Wal-Martnál. A New York-i tőzsdén 3,2%-al csökkent a cég részvényeinek értéke.

Egymilliárd dollárjába kerül az USA legnagyobb munkaadójának az, hogy félmillió embernek emeli az órabérét. A cég profitja tavaly 16 milliárd dollár volt. A szakszervezetek ezért egyáltalán nincsenek oda attól, hogy náluk is 10 dollár lesz a minimális órabér. A fő vetélytárs, a Costco ugyanis 70%-al többet fizet a dolgozóinak. Ráadásul ott sokkal kevesebben vannak minimálbéren és sokkal többen kapnak egészégbiztosítást. A Wal-Martnál mindössze a dolgozók fele jogosult az egészségbiztosításra. A gyenge bérekkel és a nehezen megszerezhető egészségbiztosítással magyarázható az, hogy óriási a fluktuáció a cégnél: minden évben az alkalmazottaknak csaknem a fele kicserélődik. Ez már akadályozza a cég hatékonyságát. Ezért is kap félmillió munkavállaló béremelést.
Obama elnök sürgette a munkaadókat: emeljék a béreket, ha azt akarják, hogy legyen aki megvásárolja a termékeiket. A munkaadók – ha lassan is – eleget tesznek az elnök kérésének. Az IKEA is 10 dollár fölé emelte a minimális órabért, a Gap is 10 dolláros órabért garantál. A munkaadók most már versenyben vannak a munkaerő piacán is: a munkanélküliség 9,8%-ról 5,7%-ra csökkent. Ez is indokolja azt, hogy Amerika legnagyobb munkaadója, a Wal-Mart 10 dollárra emelje az órabért jövő februárban.

Fotó: Europress Getty Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez