Bűnösnek vallja magát Tóásó Előd

A mai napon helyi idő szerint 11:50-órára időzített bírósági meghallgatáson minden bizonnyal Tóásó Előd és Mario Tadic – a bolíviai Santa Cruzban még 2009-ben likvidált Eduardo Rózsa Flores csoportjának két túlélője – bűnösnek vallja majd magát, hogy a rövidített eljárás lefolytatását kérvényezzék a bíróságtól. Az információt az terrorizmus-perben eljáró Sixto Fernández bíró erősítette meg, aki azt is hozzátette, hogy Tóásó és Tadic példáját az ügy másik vádlottja, Juan Kudelka is követi majd.

Úgy tűnik tehát, hogy valóban 180 fokos fordulatot vett a bolíviai terrorizmus-per. Rózsa csoportjának túlélői, akárcsak két héttel korábban az ügy koronatanúja, Ignacio Villa Vargas, alias “Az Öreg”, szakítva az eddigi gyakorlattal bűnösnek vallják magukat és immár hat éves előzetes letartóztatás után a rövidített eljárás lefolytatását kérik a bíróságtól. Ez esetben Tadicra és Tóásóra hét és nyolc év közötti, Kudelkára pedig hat év kilenc hónap letöltendő börtönbüntetés vár. A hasonló eljárást kérő Ignacio Villa Vargas esetében immár szinte biztos, hogy a nyolc éves börtönbüntetésbe a bíróság beleszámolja majd az előzetesben töltött éveket, majd a bolíviai törvények értelmében Vargas büntetése felének letöltése után igényelheti szabadlábra helyezését. Elvben tehát az sem kizárt, hogy Tóásó és társai is hamarosan szabadulhatnak, ezt azonban még egyetlen hivatalos szerv sem erősítette meg.

Eközben a bolíviai napilapok egy magát megnevezni nem kívánó La Paz-i ügyészségi forrásra hivatkozva megírták, hogy az ügyészség képviselői, Tóásó és Tadic hetek óta folytatnak megbeszéléseket a La Paz városában található San Pedro börtönben, ahol a vádlottakat fogva tartják.

Annak ellenére, hogy Sixto Fernández bíró hivatalosan is megerősítette a hírt, a vádat képviselő Sergio Céspedes ügyésznek csak Kudelka szándékáról volt tudomása, mint mondta, Tóásó és Tadic szándékairól nem tud közelebbit.

Céspedes azt is elmondta, hogy amennyiben a vádlottak valóban elismerik bűnösségüket, az természetesen fontos fegyvertény lenne az ügyészség számára, hiszen minden kétséget kizárva bizonyítást nyerne, hogy a terrorizmus-per során letartóztatott vádlottak valóban vétkesek terrorista cselekmények elkövetésének és fegyveres felkelés szervezésének bűntettében.

“Ezt jelenti, ha beismerik az ellenük felhozott vádakat, és ügyükben kétség kívül elmarasztaló ítéletet hoz majd a bíróság” – erősítette meg Céspedes.

A terrorizmus-per további tárgyalására jövő hét hétfőn kerül sor Santa Cruzban és amennyiben a mai audiencia sikerrel zárul, úgy az ügy tárgyalása immár Tóásó, Vargas, Tadic és Kudelka nélkül folytatódhat, akik megkezdik büntetésük letöltését.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez