Putyin lopatta el a maláj gépet?

Vlagyimir Putyin az orosz különleges erőkkel lopatta el az MH370-es gépet, ami titokban Kazahsztánban landolt – állítja egy amerikai szakértő.

Az eltűnt Malaysia Airlines 370-es járatát Vlagyimir Putyin megrendelésére térítették el, ami titokban Kazahsztánban landolt – állítja egy szakértő. Jeff Wise amerikai szakíró, aki számos anyagot készített már a CNN-nek a gép rejtélyes eltűnéséről, furcsa elméletét a pingekre (a gép által küldött azonosító jelzésekre) alapozza, melyeket a Boeing 777 hét órával eltűnése után bocsájtott ki, és amelyet az Inmarsat műhold rögzített.

Wise úgy véli, hogy a gépeltérítők meghamisították a gép navigációs adatait, hogy úgy tűnjön, mintha az elment volna egy másik irányba, de valójában a Bajkonur Űrközpontba ment, melyet Kazahsztántól Oroszország bérel. Azonban Wise a New York Magazinnak elismerte, hogy fogalma sincs Vlagyimir Putyin miért téríttette el a gépet, és hogy az ötlet kissé „őrült”.

Ha Oroszország képes megtervezni, majd véghezvinni egy ilyen bonyolult műveletet, akkor valószínűleg nem először csinálnak ilyet”- írja Wise. „Kazahsztánnak nincsenek olyan technikai és személyi eszközei, hogy egy ilyen kifinomult gépeltérítést véghezvigyen. Ugyanez nem mondható el Oroszországról. Oroszország az egyetlen ország, amely távol van a nyugattól, mégis műszakilag olyan fejlett az űrkutatásban, mint az Egyesült Államok. Talán azt akarták bizonyítani Amerikának, hogy bárhol a világon képesek keresztbe tenni a Nyugatnak és szövetségeseinek. Talán a gép utasainak egyike szörnyű titkot tudott, vagy valami stratégiailag fontos dolog volt a raktérben, esetleg a terv az volt, hogy a gép egy napon megjelenik tele robbanóanyaggal. Sosem tudjuk meg.”

Wise azt is megjegyezte, hogy három orosz férfi is volt a gép fedélzetén, ketten ukrán útlevéllel.

A Malaysia Airlines MH370-es járata 2014. március 8-án tűnt el, Kuala Lumpurból Pekingbe tartó útja közben, 239 emberrel a fedélzetén. A gépről először azt hitték, hogy lezuhant, de a keresés eddig eredménytelen volt. Kezdetben azt gondolták, hogy a roncsok a Dél-Kínai-tengerben, illetve a Thai-öbölben lehetnek, később az Indiai-óceánra helyezték át a keresést. A gép roncsait máig nem találták meg, így számtalan elmélet született, melyek szerint a gép nem zuhant le, csupán eltérítették.

A gépnek ugyanis minden kommunikációs eszközét – úgy tűnik tudatosan – lekapcsolták. A pingek pedig, aleyeket a motor automatikusan küldött még hét órán keresztül csak egy észak-déli irányban nagyon szélesen elhúzódó területet határolnak be.  Ennek északi végpontja valóban Kazahsztán területe. Az északi irányt már az eltűnés után pár nappal felvetették szakértők, akkor Afganisztánban képzelték el a gép leszállóhelyét. Akkor a legfőbb ellenérv ez ellen az volt, amelyet Wise sem cáfol, hogy a gépnek be kellett volna repülnie az indiai légtérbe, sőt keresztül kellett volna azon repülnie, az indiai légierő viszont nem észlelt ekkora azonosítatlan repülő tárgyat.

A bulvársajtóban azóta is számos összeesküvés-elmélet kering a gépről, amelyek a földönkívüliektől az észak-koreai titkosszolgálatig szinte mindenkit meggyanúsítottak már a gépeltérítéssel. A hivatalos maláj vizsgálat “balesetnek” nyilvánította a gép eltűnését. Ausztrália azt ígéri, nagyjából májusig fejezi be a kutatást a tenger mélyén azon a területen, ahol az MH370-est sejtik.

(Fotó:GettyImages)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez