Így süllyeszt el az iráni flotta egy amerikai anyahajót (videó)

Persze nem valódit, de így egy év után kiderült, hogy Teherán mire szánta azt az “álanyahajót”,amit tavaly építettek egy iráni kikötőben: Látványosan elsüllyesztették a legutóbbi haditengerészeti hadgyakorlat során.

A Nagy Próféta fedőnévvel hadgyakorlatot tartott az iráni haditengerészet a Hormuzi-szorosban. A Kesm-sziget közelében zajló hadműveletek időtartamáról egyelőre nem sokat tudni, de lényegében ez a folytatása az iráni reguláris hadsereg legutóbb decemberben tartott gyakorlatának. Az erődemonstrációt nyilván az is indokolja, hogy Franciaország Charles de Gaulle repülőgép-hordozója Bahreintől 200 kilométerrel északra cirkál a Perzsa-öbölben. Bahreinnél állomásozik az amerikai ötödik flotta és a brit haderő egy támadó atom-tengeralattjárója, egy légvédelmi és egy tengeralattjáró-elhárító fregattja is.

Mohammed Ali Dzsafari tábornok, a Forradalmi Gárda parancsnoka szerint a hadgyakorlat célja, hogy “üzenetet küldjön a külföldi hatalmaknak Irán erejéről”. Eddig rakétákat indítottak tengerpartról, pilóta nélküli repülőgépet lőttek le és aknákat telepítettek a tengerfenékre. Letesztelték a Fateh-110 föld-föld rakéta hatótávolságát, valamint sikeresnek nyilvánították egy meg nem nevezett föld-víz rakéta tesztjét is, amely képes volt “radar alatt” elsüllyeszteni a kijelölt célpontot.

Az egész gyakorlat “fénypontja” az volt, amikor elsüllyesztették azt repülőgép-hordozót, amiről tavaly kezdtek el cikkezni a nyugati újságok: a műholdfelvételek alapján egy 202 méter hosszú “anyahajó” építésére lettek figyelmesek, de a szakértők szerint képtelenség lett volna, hogy repülőgép-hordozóként funkcionáljon. Akkoriban úgy gondolták, hogy feltehetőleg “filmes kelléknek” szánják, amit majd látványosan elsüllyesztenek, tehát egyfajta propagandagyőzelemként tudják eladni. Ez a feltételezés többé-kevésbé be is igazolódott, igaz nem az iráni filmipar, hanem a hadsereg használta fel a makettet.  A gyakorlat során először egy helikopter nyitott tüzet az anyahajóra, majd tengeralattjárók és végül a parti ütegek lőttek ki két rakétát a célpontra. “Legfeljebb egy percbe kerül, hogy elsüllyesszünk egy amerikai hadihajót” – nyilatkozta Dzsafari tábornok, miután elsüllyedt a makett.

A látványos bemutató és a makett elsüllyesztése:

A kép forrása:

Europress/AFP

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez