Nemzeti mentalitás: a kormányzás hatékony módszere

Este 9 után tilos nyitva tartaniuk a taskenti internetkávézóknak – döntött az üzbég főváros vezetése. Az ok: a lakosság mentalitásának sajátosságai.

A szabályt az agresszív, kegyetlen és feslett internetes tartalmak elterjedésével magyarázta a taskenti adminisztráció egyik képviselője a regnum.ru hírportálnak, amelyek a hivatal szerint ellentmondanak a nemzeti mentalitásnak. Azt is ismertette, hogy mivel ezekhez a kiskorúak is hozzáférnek, gyorsan terjednek a bűncselekmények a városban, például tavaly 2,4 százalékkal nőtt a kiskorúak által elkövetett gyilkosságok száma.

Az internetkávézókkal kapcsolatos tiltás valódi okait egy neve elhallgatását kérő üzbég szakértő magyarázta el a hírportálnak. Szerinte az állam előszeretettel hivatkozik a nemzeti mentalitásra a különböző korlátozásokkal kapcsolatban, miközben a fiatalok körében a bűncselekmények növekvő száma valójában a kilátástalanságra, a munkanélküliségre, a korrupcióra vezethető vissza. A hatalomnak persze sokkal egyszerűbb ezzel az eszközzel kormányozni, mintsem hogy átfogó, alaposan átgondolt és hosszadalmas reformokkal próbálja meg biztosítani a megfelelő munkafeltételeket és életkörülményeket.

Kép: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez