Kész az első, 3D nyomtatóval készült hajtómű

Ausztrál kutatók 3D nyomtató segítségével készítettek el két repülőgép sugárhajtóművet. Az áttörés bizonyítja, hogy a technológia elég magas szintű ahhoz, hogy bármilyen fémet képes legyen felhasználni.

A Melbourne-i Monash Egyetem, illetve a CSIRO és Deakin Egyetem kutatói egy gázturbinás hajtóművet használtak sablonként, majd sikeresen nyomtattak egy „repülőgép-minőségű” eszközt, amely forradalmasíthatja a jövő repülőgépgyártását.

Az olyan nagy gyártók, mint a Safran és az Airbus elismerése azért, hogy 3D fémnyomtatóval ilyen magas minőségű eszközt tudtunk előállítani, azt hiszem, óriási jelentőséggel bír” – mondta Ian Smith, a Monash Egyetem kutatási részlegének alelnöke az AFP hírügynökségnek.

Ez egy forradalmi technológia. Láttuk eddig, hogyan tudjuk felhasználni a műanyagot és a polimert, de nagyon izgalmas, hogy most mindezt fémekkel és könnyűfémekkel csináljuk végig, olyanokkal, mint a titán, a nikkel és az alumínium.”

A gyártási időt a 3D nyomtatással három hónapról akár 6 órára lehet csökkenteni – mondják a kutatók.

Persze nem először használnak fel 3D nyomtatót összetettebb dolgok elkészítésére. Korábban egy kínai cég nyomtatott újrahasznosított elemek felhasználásával egy 5 emeletes házat. Az épület minden egyes részét egy óriási 3D nyomtató készítette el.

3d-6.si

Smith hozzátette, hogy az új technológia nem csak alkatrészek készítésére lehet alkalmas a jövőben, hanem gyorsan és olcsón használható az orvostudomány területén is. El tudjuk képzelni azt, hogy a technológiával el lehet például csipőprotézist is”- mondta.

Sok sebész szeretné, hogy az orvosi eszközök személyre szabottak lehetnének, így jobban tudnának dolgozni például egy műtét során. Ez is megvalósítható.”

A Monash egyetem kutatói állítólag már egy magáncéget is alapítottak, ezzel szeretnék bevezetni a termékeiket a piacon – számolt be a Reuters. Ez megváltás lehet az ausztrál feldolgozóipar számára. A 3D nyomtatóval készített repülőgépeket a következő 2-3 évben tervezik bemutatni, az azt követő 3 évben pedig a kereskedelembe is szeretnénk bevezetni. Az ilyen technológiával ugyanis a repülőgépek gyártása jelentősen gyorsabb, mint a hagyományos gyártásnál.

Jelenleg Ausztrália abban a helyzetben van, hogy sarokba szorítsa a 3D nyomtatás piacát, megelőzve Franciaországot és Németországot, amelyek szintén használnak nagy teljesítményű nyomtatókat.

Persze a technológiától sokan tartanak is, hiszen hasznos termékek gyors előállítása mellett fegyverek gyártására is kiválóan alkalmas.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez