Bozótvágó késsel végeztek egy szabadgondolkodó bloggerrel Bangladesben

Feleségével együtt hazafelé tartott egy könyvvásárról Banglades fővárosában egy szabadgondolkodó blogger, aki már több életveszélyes fenyegetést kapott. A bangladesi férfit, aki már megszerezte az amerikai állampolgárságot, bozótvágó késsel halálosan megsebesítették. Felesége súlyos sérülésekkel került kórházba Dhakában.

Egy fanatikus iszlamista szervezet vállalta magára a bozótvágó késsel elkövetett gyilkosságot Bangladesben. Ezért a rendőrség az Ansarullah Bangla Team nevű szélsőséges csoport ellen nyomoz. Ez a szervezet rendszeresen fenyegeti azokat, akik a világhálón bírálják az iszlamista fanatizmust. Mukto-Mona, vagyis szabad szellem. Ez volt a meggyilkolt szabadgondolkodó oldalának a neve. Sok fenyegetést kapott az elmúlt időszakban, amikor a párizsi merényletek miatt sok muzulmán országban kiéleződött a feszültség a fanatikus szervezetek és a mérsékelt gondolkodók között.

Banglades muzulmán többségű ország, ahol a vallási fanatizmus nem oly nagy hatású, mint Pakisztánban, mellyel sokáig egy államot alkotott. Ennek ellenére több szabadgondolkodó bloggert megöltek már az országban, ahol az iszlamista pártok komoly politikai erőt képviselnek. Banglades Ázsia egyik legszegényebb országa, és az iszlamista szervezetek kihasználják a szociális elégedetlenséget arra, hogy a közvéleményt a szabadgondolkodók ellen hangolják, mondván: “ők a Nyugat emberei”. A bozótvágó késsel elkövetett gyilkosság megdöbbentette a liberális értelmiséget Dhakában, ahol a verbális fenyegetéseket eddig ritkán követte tettlegesség. De ezúttal a fanatizmus nem állt meg félúton, és elpusztította a szabadgondolkodó bloggert Banglades fővárosában.

Fotó: Europress AFP Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez