Hodorkovszkij: Putyin meztelen király, hatalmi harc jön

Miközben az orosz ellenzék a pénteken éjjel meggyilkolt Borisz Nyemcovot gyászolja, az elnök egy másik ellenfele, a korábban óriási befolyással rendelkező Mihail Hodorkovszkij “meztelen királynak” nevezte Putyint. Ő még csütörtökön beszélt, nem akárhol: a londoni Chatham House-ban. Véleménye szerint az orosz gazdaság addig fog hanyatlani, míg végül a különböző nagyhatalmú moszkvai csoportok között háború robban ki a hatalomért.

Hodorkovszkij valaha Oroszország akkor legnagyobb olajcégét, a Jukoszt vezette, ő volt az ország leggazdagabb embere. 2003-ban letartóztatták, majd 2005-ben sikkasztásért és pénzmosásért nyolc év börtönre ítélték. Azt mondja, ez azért történt, mert ellenségei megpróbálták darabjaira tépni az irányítása alatt álló olajcéget, őt pedig meg akarták büntetni politikai ambícióiért. 2013-ban azonban elnöki kegyelemmel ismét szabadlábra került, és elhagyta az országot.

Egy londoni előadáson, a Chatham House-ban beszélt arról, hogy szerinte mi vár Oroszországra a közeljövőben. Állítása szerint a gazdasági helyzet hanyatlása odáig fog vezetni, hogy az országot uraló hatalmas rivális klánok egymással fognak csatározni az irányításért. Arra figyelmeztette a nyugati hatalmakat, hogy még időben építsenek ki kapcsolatot az ellenzékiekkel Moszkvában, ugyanis a hatalomváltáskor már nem lesz erre idő.

Beszélt arról is, hogy ha Putyin kormányzása alkonyán van, de ez hosszú ideig elhúzódhat. “Oroszországnak sokáig kell agóniában állnia egy beteg császár lábánál,. Ez fájdalmas lesz a lakóinak, és veszélyes a Nyugatnak”. Az ukrán konfliktusról Hodorkovszkij azt mondta: tovább fog eszkalálódni, szerinte Putyinnak nem kell a Donbasz. Csak a pozícióit akarja javítani, mert az az  álma, hogy megegyezik az Egyesült Államokkal, és befolyási övezetekre osztják a világot egymás között. Ez azt jelentené, hogy az egyik fél sem lehetne semmilyen befolyással a másik oldal területén lévő régiókban, nem is szólva a belpolitikáról.

Hodorkovszkij kitért arra is, hogy nem kíván részt venni az orosz belpolitikában, csak azt akarja elérni, hogy az országban szabad választások legyenek, és fellendülő gazdaság. “Nem számít, hogy holnap vagy 10 év múlva következik be, de remélhetőleg még életben leszünk akkor” – idézi az 51 éves egykori orosz iparmágnást a The Moscow Times.

Fotó: Europress Getty Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez