Szibériai eperrel a szankciók ellen

Hová fordulhat a gondos orosz anyuka, ha a nyugati szankciókra válaszoló élelmiszer embargó és a kétes kemikáliákkal kezelt termékek miatt nem tud megfelelő minőségű gyümölcsöt adni gyermekének? Téved, aki az Európán kívüli importot javasolja. A megoldás a nagyon is hazai, egészen pontosan a szibériai eper.

Az ember születése óta próbálja a maga szolgálatába állítani a természetet. A legújabb eredményt a zord téli hónapok ellenére a szibériai Irkutszkban,-ahol tartósan -20 fok alatt szokott lenni a hőmérséklet-, sikerült elérni. A térség legnagyobb mezőgazdasági vállalata, az Angara fóliasátrai augusztus óta ontják a zamatos epreket.

A titkos összetevőt az Izraelből importált méhek adják, amelyek 15 százalékkal növelik a hozamot. Az epertöveket, azok táptalaját és a trágyát is külföldről szerezték be a kertészek még az orosz gazdasági válság kezdete előtt – tájékoztatta a The Siberian Times-t Tatyjana Szkakovszkaja, az Angara főagronómusa.

Azt is elmondta, hogy az augusztusi ültetéstől kezdve egészen júniusig folyamatosan terem az eper. Az Irkutszktól körülbelül 890 km-re fekvő gazdaság 200 rubelért (körülbelül 875 forint) árulja a 15 dekás epercsomagokat a város üzleteiben. A szinte teljesen automatizált üvegházakban paradicsomot, uborkát, paprikát, retket és egyéb zöldséget is termesztenek.

Kép: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez