Tabaré Vázquez másodszor

Tabaré Vázquez, a 2005 és 2010 között kormányzó 75 éves onkológus követi José Mujicát Uruguay elnöki székében. Az új államfő arról beszélt a sajtónak, hogy példaként tekint Mujica kormányának működésére, és arról is biztosította az uruguayiakat, hogy a leköszönő elnök által megkezdett szociális politikák a jövőben is folytatódnak.

Vázquez a közoktatás reformját, az egészségügyi- és a lakhatási programok további fejlesztését jelölte meg kormánya prioritásaiként, és arról is beszélt, hogy nem fagyasztja be a marihuána termesztésének depönalizációjáról rendelkező törvénytervezetet.

Az elnök beiktatásán jelent volt Raúl Castro, Michele Bachelet, Dilma Roussef és Daniel Ortega is. Vázquez kedvező gazdasági növekedést és alacsony munkanélküliségi rátákat mutató Uruguayt örököl a rendkívül népszerű Mujicától.

Vázquez 2020-ig tartó terminusával a Frente Amplio immár 15 éven keresztül vezeti majd a dél-amerikai országot. A jelenlegi elnöknek korántsem lesz könnyű dolga, hiszen minden bizonnyal Uruguay mindenkori legnépszerűbb államfőjének örökébe kell, hogy lépjen, aki egyszerű életvitelével és szókimondó stílusával a sajtó valóságos kedvencévé avanzsált az évek során.

Az új kabinet előtt az oktatásügy reformja és az infláció visszaszorítása áll fő kihívásként, hiszen a GDP 3,5%-ára rugó költségvetési hiány hosszútávon semmiképpen sem lesz tartható. A Frente Amplio kormánya mindezt úgy szeretné keresztülvinni, hogy nem nyúl a szociális kiadásokhoz. A reformokhoz szükséges forrásokat részben a személyi jövedelemadó révén, illetve a vidéki ingatlanok adómentességének eltörlésével kívánják felszabadítani.

Az ország lepusztult út- és vasúthálózatának fejlesztése, valamint a kikötők modernizálása is fontos helyet kapott az új elnök programjában.

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez