Szigorítanak a bankokkal szemben

A globális 3%-os minimummal szemben a nyolc legnagyobb amerikai banknak 2018-ra 5%-os tőkeáttételi mutatóval kell rendelkeznie – döntöttek az amerikai hatóságok.

Ez azt jelenti a bankoknak, hogy 68 milliárd dollárnyi pótlólagos tőkét kell tartaniuk – írja a Financial Times.A tőke és az eszközök súlyozatlan arányát mutató tőkeáttételi mutató (leverage ratio) globális bázeli minimuma 2019-től 3%, az amerikai hatóságok azonban tegnap úgy döntöttek, a nyolc legnagyobb amerikai bank esetében ennek legalább 5%-nak kell lennie 2018. január 1-jéig. Számítások szerint ezzel 68 milliárd dollárnyi pótlólagos tőke megképzésére kényszerítik a bankokat. A ráta megemelése mellett a számítás módja is szigorodik.

A szabályozás szigorodása a Bank of America, a Bank of New York Mellon, a Citigroup, a Goldman Sachs, a JP Morgan, a Morgan Stanley, a State Street és a Wells Fargo számára jelent újdonságot. Dan Tarullo, a Fed banki szabályozásért felelős kormányzója ráadásul jelezte, hogy tovább szeretne menni a szigorításban.

A legnagyobb bankokra további kockázatalapú tőkekövetelményt határozhatnak meg a rövid lejáratú piaci források szerepének csökkentése érdekében. Ezzel azok a bankok veszíthetnének a legtöbbet, amelyek elsősorban nem betétekből, hanem piaci alapon finanszírozzák magukat: ilyen a Goldman Sachs és a Morgan Stanley.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez