Digitálisan újjáéledtek Andy Warhol ismeretlen képei

Andy Warhol amerikai pop art legenda eddig ismeretlen, majdnem harminc évvel ezelőtt készített digitális alkotásait “támasztották fel” floppy lemezekről a Carnegie Mellon Egyetem számítógépes klubjának tagjai.

Az 1985-ös képeken Warhol kedvelt témái, többek között Campbell-leveskonzervek, önarcképek, banánok, Marilyn Monroe-képek és irkafirkák sorakoznak.

Az egyetem művészeti professzora, Golan Levin szerint a tucatnyi alkotás részben egy, a YouTube videomegosztó portálra feltöltött 1985-ös felvételnek köszönhetően került napvilágra. A videón Warhol látható, amint egy Amiga számítógépet használva készít digitális portrét Debbie Harry énekesnőről.

Miután megnézte a YouTube-videót, a Warholért rajongó brooklyni művész, Cory Arcangel 2011-ben nyomozásba kezdett annak kiderítése érdekében, hogy van-e még a pop art legendának olyan digitális alkotása, amely felfedezésre vár.

Kutatása során eljutott a pittsburghi Andy Warhol Múzeum archívumába, ahol talált néhány floppy lemezt, amelyek felcímkézetlenül porosodtak, mivel az intézménynek nem volt megfelelő technológiája a beolvasásukhoz. Arcangel segített összehozni a múzeumot és az egyetem számítógépes klubjának tagjait.

Némi digitális kutatómunkát követően a szakemberek néhány órán belül “feltámasztották” a lemezeken őrzött képeket. Az újonnan felfedezett alkotások az Andy Warhol Alapítvány tulajdonát képezik.

A képek azt bizonyítják, hogy a pop art művész technológia iránti érdeklődése jóval túlmutatott a filmeken és szitanyomatokon, amelyekről híressé vált. Warhol 1987-ben hunyt el, 58 éves korában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez