Drón repült a Fehér Ház udvarára

Kisebb méretű drón jutott át a Fehér Ház kerítésén hétfő hajnalban. A repülőszerkezet az épület déli oldalánál ért földet.

Barack Obama és felesége, Michelle Obama jelenleg hivatalos úton vannak Indiában, de két lányuk az elnöki rezidencián tartózkodott az incidens idején. A Secret Service ügynökei végig nyomon követték a gép mozgását, majd megbizonyosodtak róla, hogy nem fenyeget semmilyen veszéllyel. A történtek után a biztonsági előírásoknak megfelelően egy időre le kellett zárni a területet. Az esetet továbbra is vizsgálják, de valószínűleg egy kormányalkalmazott véletlenül irányíthatta a kerítésen belülre a drónt. Ennek ellenére az ügy égető biztonsági kérdéseket vet fel.

Egy kisebb méretű drón rendkívül könnyen beszerezhető, és nem is túl költséges. A használatához kapcsolódó szabályozás már egy ideje várat magára. Azonban annak ellenére nem történt még előrelépés az ügyben, hogy már több olyan esetet is dokumentáltak, ahol egy magáncélra használt drón majdnem összeütközött egy repülőjárattal.

A Secret Service szóvivője nem volt hajlandó válaszolni arra, hogy van-e eljárásuk olyan esetre, ha egy drón valamilyen veszélyt jelentő tárggyal, esetleg egy bombával felszerelve repülne a Fehér Ház közelébe. A szolgálatot az utóbbi időben sok kritika érte. Több olyan eset is nyilvánosságra került, amikor nem volt a helyzet magaslatán. Emiatt októberben leváltották a szervezet igazgatóját, a nemzetbiztonsági minisztérium által készített jelentés alapján pedig január elején 4 magas rangú ügynököt is lefokoztak.

(Fotó: Europress/Getty Images)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez