A legutóbbi tragédia után se szigorítják a fegyvertartási szabályokat

A múlt hét folyamán lehetett értesülni a híradásokból, hogy egy kilencéves kislány egy arizonai lőtéren fejbe lőtte az éppen őt oktató dolgozót, aki a kórházba szállítás után meghalt.

A férfi éppen egy Uzi típusú félautomata géppisztoly használatára tanította az éppen szüleivel nyaraló gyermeket, amikor a ravasz meghúzásakor a fegyver kiugrott a lány kezéből, ami a szerencsétlenséget okozta. Többen azt elemezték, hogy az oktató, az előírásoknak megfelelően járt-e el, illetve az elvárható helyen állt-e a fegyver elsütésekor. Voltak azonban, akik megkérdőjelezték, hogy miért szükséges, illetve felelősségteljes dolog-e egy kilencéves kislány kezébe félautomata fegyvert adni.
Az eset kapcsán a várható következményekről az ABC This Week című műsorában Bill Richardson Új-Mexikó korábbi demokrata kormányzója azt mondta szövetségi szinten nagyon valószínűtlen, hogy egyáltalán napirendre kerüljön a fegyverhasználat szabályozása. Az államok előtt azonban nyitva áll az út, hogy a tettek mezejére lépjenek a nagy felháborodást keltő események után, és olyan szabályozást hozzanak, amivel ezt a tragédiát is meg lehetett volna előzni. Richardson szerint azonban a komoly fegyverkultúrával bíró Arizona aligha lesz ezen államok között.
Hasonló következtetésre jutott Tom Cole, oklahomai republikánus képviselő is a műsorban. Szerinte is a szabályozás az állami, illetve a helyi szintekre tartozik, így rajtuk múlik lépnek-e az ügyben. Továbbá Cole szerint a hasonló balesetek elkerülése végett lehetséges, hogy a lőterek fogják korlátozni saját belső szabályaikat a gyerekeknek adható fegyverekkel kapcsolatban. Nem gondolja viszont, hogy egy széleskörű nemzeti szabályozásra mindez okot adhatna.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez