Kínzásokról szóló jelentés az Emírségekből

Az Egyesült Arab Emírségekben tavaly komoly vitát váltott ki egy emberi jogi szervezet jelentése arról, hogy a monarchia “elnyomó módszereket” alkalmaz a saját ellenzéke ellen. Nemrég egy újabb beszámoló látott napvilágot az emírségi hatóságok által alkalmazott kínzásokról.

Az 54 oldalas jelentés 2012 márciusától egészen 2014 végéig elemzi az Egyesült Arab Emírségek emberi jogi helyzetét, különös tekintettel a börtönökben uralkodó állapotokra. Három emírségi börtön került a célkeresztbe: al-Szadr, Al-Wathba és Al-Razin. Az ügyvédek, emberi jogi aktivisták és újságírók által összerakott lista 94 emírségi rab esetét vizsgálja, leginkább ellenzékiekét és emberjogi aktivistákét. Az emberi jogi szervezet 50 fogoly esetében állapította meg, hogy a rendőrség rendszeresen kínozta/kínozza őket.

A testi fenyítést rendszerint akkor alkalmazták, amikor vallomást akartak kicsikarni az elítéltekből. Másik fő kínzási mód volt a szándékos éheztetés, az egészségügyi beavatkozások késleltetése, a szörnyű körülmények között tartás, a női rabok esetében pedig szexuális zaklatás és szexuális erőszak is történt már. Ezenfelül a hatóságok szándékosan terjesztettek valótlan állításokat az elítéltekről, nem csak a médiában, hanem a rokonságnak is.

A jelentés egyik különlegessége, hogy név szerint említi azokat, akik részt vettek a foglyok kínzásában, vagy a  tudtukkal és hallgatólagos beleegyezésükkel történtek az atrocitások. Nem csak börtönőrökről, parancsnokokról vagy tisztekről van szó: a jelentés megemlíti az emírségi belügyminisztert, Bin Zayed Al-Nahyant és az Állambiztonság Hivatal vezetőjét is, akiket szintén felelősnek tart a helyzetért.

Az Egyesült Arab Emírségek akkor került az emberi jogi szervezetek célkeresztjébe, amikor tavaly novemberben az Amnesty International jelentést tett közzé arról, hogy miképp bánnak a monarchiában az ellenzékkel. A jelentés a  rendszer elnyomó voltát azzal próbálja bizonyítani, hogy 2013 júliusa óta több tucatnyi iszlamistát vontak eljárás alá, illetve ítéltek börtönbüntetésre összeesküvés vádjával, és több mint száz ellenzékivel is ugyanezt tették, politikai okokból. Közülük 60-an vannak rács mögött. A hatóságok gyakran az iszlám radikalizmus vádjával hallgattatnak el politikai ellenzékieket, köztük ügyvédeket, egyetemi tanárokat, diákokat, civil szervezetek vezetőit, és zaklatják a családtagjaikat is.

Az Egyesült Arab Emírségekben 2014 augusztusában fogadták el az új, terrorizmus ellenes törvényt. Eszerint akár halálbüntetés is kiszabható arra, aki terrorszervezet tagja. Tavaly novemberben tettek közzé egy listát, amelyen olyan 85 szervezet neve szerepe, amelyeket Abu Dhabi terrorista csoportnak tart. Habár kétségtelen, hogy sok fegyveres és militáns csoport van a listán, köztük olyanok, amelyek Szíriában harcolnak al-Nuszra Front vagy Iszlám Állam oldalán, de számos európai és amerikai civil szervezetet is terroristának nyilvánítottak a monarchiában. Például az Islamic Relief jótékonysági szervezetet, amely együttműködik Nagy-Britannia kormányával. Azóta emiatt kicsit módosítottak a lista összetételén, de a Muszlim Testvériség még mindig terrorszervezetnek minősül.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez