Az államok, ahol pár éven belül legális lehet a marihuána

Nagy lendületet kapott, és megállíthatatlannak tűnik a marihuána legalizálásának hulláma az Egyesült Államokban, ahol a Huffington Post összeállítása szerint az elkövetkező két évben további 15 államban van nagy esély arra, hogy teljesen törvényessé tegyék a cannabis használatát, követve Colorado és Washington államok példáját.

A két államban a 2012-es választások alatt népszavazáson döntöttek arról a választópolgárok, hogy törvényesen lehessen árusítani és kikapcsolódási célokra használni a marihuánát, elsőként téve meg ezt a lépést. Bár korábban már több állam engedélyezte a fű orvosi célokra történő használatát, Colorado és Washington volt az első, aki a drog használatát mindenki számára engedélyezte – természetesen felnőttek, egészen pontosan a 21 éven felüliek számára.
Coloradóban idén január óta lépett érvénybe a legalizáció, míg Washington államban a nyáron nyithatnak meg az első marihuána-boltok. És pár éven belül újabb államok követhetik példájukat, miután egyre több és több választó támogatja, hogy törvényesen lehessen marihuánát fogyasztani. Ezzel együtt a politikusok is egyre inkább hajlandóak fontolóra venni az ötletet.
A Huffington Post összeállítást készített azokról az államokról, ahol a legnagyobb esély van arra, hogy a közeljövőben szintén legálisan lehet hozzájutni a megadóztatott droghoz.
Alaszka
A legészakibb amerikai államban a novemberi választások alatt dönthetik el a választók, hogy támogatják-e a marihuána legalizációját. Az államban orvosi célokra már engedélyezték használatát, és dekriminalizálták tartását. A közvéleménykutatások szerint az alaszkaiak 55 százaléka támogatja teljesen törvényessé tételét.
Arizona
A legalizáció pártiak ugyan még idén szeretnék népszavazásra bocsájtani a kérdést, de egyelőre úgy tűnik, nem lesz meg az ehhez szükséges több mint negyedmillió támogató aláírás. A 2016-os választásokra azonban már nagy eséllyel indulnak. 2010-ben népszavazással engedélyezték az orvosi marihuánát, és az arizonaiak több mint fele már a teljes legalizációt is támogatja.
Kalifornia
2010-ben még elbukott a népszavazás, és bár az idei évnek nagyobb reménnyel indultak neki a reformerek, most úgy tűnik, két év múlva, a novemberi elnökválasztások alatt próbálkoznak újra. Egyébként idén először fordult elő majdnem fél évszázad alatt, hogy többségbe kerültek a legalizációpártiak az államban, a közvéleménykutatások szerint.
Delaware
Bár az államban még csak most kezdik el bevezetni az orvosi marihuánát, aktivisták reményei szerint az állami törvényhozásban sikerül majd elfogadtatni a teljes legalizációt. Az államban nincsen lehetőség arra, hogy népszavazáson döntsenek a választók a kérdésről, pedig a többség támogatja.
Hawaii
A szigetállam lakóinak 66 százaléka támogatja a kérdést, és az állami törvényhozás idén már több törvényt is megvitatott a kérdésben, de nem sikerült döntésre jutni. Népszavazásra itt sincsen lehetőség, de aktivisták szerint jó esély van arra, hogy akár már idén megszavazzák a képviselők a legalizációt.
Maine
Portlandben, az állam legnagyobb városában már egy tavaly decemberi népszavazáson 67-33 arányban szavazták meg a városlakók a legalizációt, és aktivisták abban reménykednek, ennek hatására nagy eséllyel érhetik el, hogy az egész államban törvényesen lehessen használni a szert. Erre 2016-ban lesz a legnagyobb esély az államban, ahol már dekriminalizálva van a fű, és orvosi használata teljesen törvényes.
Maryland
Az államba nemrég vették ki a büntetőtörvények közül a marihuána kis mennyiségű birtoklását – méghozzá a törvényhozók kezdeményezésére. A teljes legalizációnak is nagy az esélye, de csak pár év múlva. Mivel népszavazást nem lehet tartani a kérdésről, az állami törvényhozáson múlik a dolog. Az orvosi marihuána törvényes, és a választók 50 százaléka a teljes legalizációt támogatja.
Massachusetts
A marihuána legálissá tételéért küzdő szervezetek már bejelentették, hogy nagy erőkkel készülnek arra, hogy a 2016-os választásokon népszavazáson tegyék törvényessé a cannabist az állam választópolgárai.
Montana
2004-ben ugyan a választók megszavazták az orvosi célú használatot, annak ellenzőinek azóta sikerült elérniük, hogy azt megváltoztassák. Az állam “bevételére” szintén nagy erőkkel készülnek a marihuána legalizációjáért küzdő országos szervezetek, amelyek 2016-ot tűzték ki célul egy népszavazásra a kérdésben.
Nevada
A nevadaiak 56 százaléka támogatja a marihuána törvényessé tételét, ha az eladásokból származó adót az oktatás fejlesztésére fordítják. Az államban legális az orvosi marihuána, és nemrég hoztak meg egy törvényt, amellyel megkönnyítették annak árusítását. Aktivisták szerint 2016-ban nagy esély van arra, hogy teljesen törvényessé váljon a fű használata.
New York
Az államban magas, 57 százalékos a legalizáció pártiak aránya, de mivel népszavazást nem lehet tartani, a politikusokon múlik annak bevezetése. A demokrata kormányzó, Andrew Cuomo ugyan támogatja a tiltó törvények enyhítését, de a törvényhozás elé került orvosi marihuánás törvénytervezetet már nem nagyon támogatta – ugyanakkor kiállt amellett, hogy a súlyos beteg emberek hozzájuthassanak a marihuánához. A cannabis birtoklása már nem számít bűncselekménynek az államban, de közterületen való használatát és mutogatását továbbra is keményen büntetik.
Oregon
Az államban – ahol a választók 57 százaléka támogatja a legalizációt – az aktivisták két oldalról “támadtak”. Egyrészről próbálták az állami törvényhozásban ülő képviselőket meggyőzni, de az nem járt sikerrel. Másrészről népszavazás kiírását kezdeményezik a kérdésben, és erőteljes kampányt indítottak, amelyeket országos szervezetek is támogatnak anyagilag. 2012-ben ugyan elbukott a kezdeményezés, de remélik, hogy most egy jobban szervezett kampánnyal sikerrel fognak járni.
Rhode Island
Az állami törvényhozás nemrég döntött a dekirminalizációról, és bár pár hónapja még elbukott egy törvénytervezet a teljes törvényessé tételről, aktivisták nagy reményeket fűznek ahhoz, hogy nemsokára sikerrel járnak – főleg, hogy az állam kormányzója nyitott a kérdést illetően.
Washington, D.C.
Bár nem számít államnak, az önálló körzet is közel áll ahhoz, hogy legálisan lehessen hozzájutni a fővárosban a marihuánához. A dekriminalizáció már csak egy kongresszusi bólintásra vár, és elképzelhető, hogy novemberben a választók népszavazáson dönthetnek a kérdésről. A közvéleménykutatások szerint 63 százalék támogatja.
Vermont
Az államban több lépést is tettek a marihuána tiltás visszaszorítására, és mivel a nyíltan a legalizációt támogató kormányzót nemrég újraválasztották, megfigyelők szerint a választók támogatnák a drog törvényessé tételét. Mivel népszavazással ott sem lehet dönteni a kérdésről, minden a törvényhozáson múlik, ahol egyelőre a pártpolitikai csatározások áldozatává váltak a törvényjavaslatok.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez